Arkivbild

Kvinnor drabbade av falsk takläggare

Lerum

Flera äldre personer blev lurade av den falska takläggaren, däribland två kvinnor från Lerum. Mannen dömdes till fängelse men de drabbade blev nekade ersättning för kränkning i två rättsliga instanser. Nu ska dock fallet prövas i Högsta domstolen.

En 28-årig man dömdes vid ett tidigare tillfälle för att ha begått bedrägerier mot flera äldre, däribland två kvinnor från kommunen. Tingsrätten bestämde påföljden till två år i fängelse. 28-åringen, som är medborgare i ett annat land, utvisas också ur riket och förbjuds att återvända hit före 2023. Överträdelse av förbudet kan medföra fängelse i högst ett år.

De drabbade hade begärt ersättning för kränkning men nekades detta i tingsrätten. Målet överklagades till hovrätten som fastställde tingsrättens dom. Men nu har alltså Högsta domstolen beslutat att ta upp ärendet för att se om de drabbade ska få ersättning för kränkning.

Ingav förtroende

Mannen sa att han var hantverkare när han gick hem till de äldre personerna i flera olika kommuner. Han uppträdde på ett förtroendeingivande sätt och har ibland också sagt att han agerade på kommunens uppdrag.

Två av de drabbade bor alltså i Lerums kommun. En av dem hade haft kontakt med ett byggföretag när mannen dök upp hemma hos henne. Det var tidigare än hon hade trott att byggföretaget skulle dyka upp så hon sa ”kommer du redan?”, varpå han svarade ”ja”. Därefter gick han upp på taket och lyfte på några tegelpannor. Han sa att det var en del fel. Kvinnan, som visserligen hade lagt ett helt nytt tak året innan, tänkte att det ändå kunde stämma. 28-åringen frågade hur mycket pengar hon kunde betala om han utförde arbeten. Hon förklarade att hon inte ville betala mer än 30-35 000 kronor. Då sa han till henne att ta ut pengarna.

Sedan gick han vidare till grannfrun. Hemma hos grannfrun gjorde han i princip samma sak. På ett mycket förtroendeingivande sätt hävdade han att taket måste läggas om, för det var så bristfälligt gjort. Och även om taket var relativt nylagt kände kvinnan att hon nog borde lyssna, för hon ville inte riskera läckage. Mannen sa att det skulle kosta 215 000 kronor. Och kvinnan gick till banken för att ordna finansiering.

Andra personer betalade mannen, men det gjorde aldrig Lerumsborna. Båda kvinnorna har i efterhand förklarat att de tyckte att händelsen var väldigt obehaglig, och att de känner att de var för godtrogna.

Spelade bort pengarna

Gärningsmannen har förklarat att han är utbildad snickare och att tanken var att utföra arbetena. Det var dock så att han spelade bort pengarna på kasino och att det dessutom var problem med en kille som skulle hjälpa honom att utföra jobben.

Det var inte första gången mannen begick brott. I december 2011 dömdes han av Varbergs tingsrätt till fängelse i ett år och åtta månader för grov stöld, grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri. 2015 dömdes han till fängelse i fyra år och två månader i en norsk domstol. 28-åringen uppgav för Alingsås tingsrätt att brotten i båda dessa domar är av samma slag som brotten han nu döms för, och att orsaken till att han har begått brotten är att han har spelproblem och skulder som behöver betalas.