Pressbild
INGEN GUBBE, MEN VÄL GUBBVARNING. Den 20 mars kommer ståupparen Lennie Norman till Dergårdsteatern.

Lennie Norman om att bli gubbe

Lerum

Lennie Norman kommer till Dergårdsteatern den 20 mars med sin föreställning Gubbvarning live. Det blir en gubbes funderingar och tankar om den tid vi lever i.
På frågan om han själv är gubbe, blir svaret definitivt nej.

– Jag känner mig inte som gubbe, även om min födelseattest visar vilken ålder jag har, säger han och fortsätter:

– En vis man frågade en gång hur gammal skulle du vara om du inte visste? Jag skulle vara runt 45 år.

Det är tredje säsongen som 71-årige Lennie Norman bjuder på sin standupföreställning Gubbvarning live. Att han nu besöker Lerum och Dergården samma dag som det är vårdagjämningen är han nöjd med.

– En väldigt bra dag att fira detta med Lerumsborna. För mig är den här dagen viktig då jag vet att det bara blir ljusare och ljusare och det under en lång tid.

Lennie utlovar en föreställning om en man som är argare, bittrare och mer förbannad än någonsin. En föreställning där de flesta äldre kommer att känna igen sig, men där även den unga publiken kan känna sig road av gubbens tankar.

– I min ålder har man passerat stadiet där man bryr sig om vad andra tycker, för det skiter jag högaktningsfullt i.

– Det är lustigt hur alla vill leva så länge som möjligt, men har problem med att bli gammal. Men det är naturligtvis för jävligt när kroppen havererar.

Välkomnar tekniken

Lennie minns första gången som han fick frågan om han hade pensionärsrabatt, en fråga som han inte uppskattade. Men han säger också att den nya tekniken är ett gott hjälpmedel.

– Tekniken förändrar allt. De som har lite svårt att röra sig slipper köa vid olika inköp och kan sköta väldigt mycket från hemmet genom datorn.

Gubbvarning live är en enmansföreställning, något som inte bekymrar komikern.

– Jag tycker om att agera ensam, vilket gör att jag har full frihet att ändra i föreställning när jag känner för det.

– Egentligen har jag varit ensam på scenen de senaste 30 åren, även om det funnits andra med som haft sina roller. Jag har alltid gjort min grej.

Olika åldrar

Gubbvarning live speglar gubben som människa och Lennie Norman konstaterar att gubben egentligen inte har någonting med ålder att göra. Att en del blir gubbar väldigt fort, medan andra aldrig blir det.

– Jag tycker nog att gubben blir äldre senare i livet idag än förr och jag kan bara titta på min farmor och farfar. När jag besökte dem var de verkligen gamla, de var ett stapplande par. Då var de runt 55 år.

Lennie Norman började sin karriär med att spela i ett popband i början av 60-talet, men efter några år blev han basist i Charlie Normans trio och spelade med sin pappa under 20 år. Snabbt fick han rollen att vara den som underhöll mellan låtarna och kände av sin komiska ådra. Som komiker upptäcktes han dock på allvar i tv-programmet Stina och Sven i slutet på 1980-talet och under en natt hade han blivit upptäckt av hela svenska folket.

– Det gick blixtsnabbt, men fördelen för mig var att jag hunnit bli 40 år och stod med båda fötterna på jorden.

Blev braksuccé

Därefter har det bara rullat på. När Lennie Norman, Ulla Skoog och Jonas Gardell introducerade det nya fenomenet Stand up blev det braksuccé.
Norman har bland annat medverkat i tv-programmet Måndagsklubben och haft föreställningar med bland annat Claes Malmberg, Caroline Giertz, Björn Skifs och Robert Wells.

Nu ser Lennie Norman fram emot att komma tillbaka till Lerum, som han besökte för drygt 25 år sedan, men den här gången med en föreställning som oftast lockar människor som är 55+.

– Många i publiken har följt mig genom åren och jag pratar om sådant som de har varit med om i livet och kan relatera till.

– Fast det brukar även komma unga människor som garvar åt de gamla.

Lennie Normans enmansshow Gubbvarning live i Dergårdsteatern har sitt ursprung från hans böcker med samma namn, som sålts i över 70 000 exemplar.

ann-charlotte edgar