• Foto: Hogir Alsilevanai
    Nappade. Ulf Kristersson gjorde ett inlägg på Instagram om sina nyinköpta löparskor från Icebug. Jonseredsföretaget bjöd in honom på en gemensam löprunda i Bokedalen.
  • Foto: Hogir Alsilevanai
    Nappade. Ulf Kristersson gjorde ett inlägg på Instagram om sina nyinköpta löparskor från Icebug. Jonseredsföretaget bjöd in honom på en gemensam löprunda i Bokedalen.

M-ledaren på joggingtur i Jonsered

Jonsered

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson hälsade på hos företaget Icebug i Jonsereds fabriker.
LT fick en pratstund med politikern, som var en av huvudpersonerna under höstens utdragna rege­ringsbildning.

Bakgrunden till besöket var att Ulf Kristersson i slutet av januari la ut en bild på sina löparskor på Instagram med texten: ”Sedan igår kväll rustad med icebugs för Stadsskogens isiga halvmilaspår. Funkade otroligt bra. Borgar för en bra vinter”.

Jonseredsföretaget Icebug var inte sena att reagera och svarade: ”Kul att du gillar våra skor Ulf! Hör av dig nästa gång du är i Göteborg om du vill spana in vårt kontor och kanske ta en löprunda i Sveriges finaste skog!”

– Det var Magnus, en av de som sköter våra sociala medier, som svarade. Mest som en kul grej. Men så fick vi ett sms från hans politiskt sakkunniga, berättar David Ekelund, vd och en av grundarna och delägarna i Icebug.

Löptur i Bokedalen

Och i slutet av februari blev besöket av. Efter att ha visats runt på kontoret och fått se Icebugs museum – med skomodeller från år 2001 och framåt – gav sig den hängivna löparen Kristersson och flera ur Icebug-personalen ut på en löptur i Bokedalen.

– Det var kul att få visa upp det finaste av Jonsered och våra omgivningar. Vi tog barnbanan på Backyard trail, så det var två och en halv väldigt utmanande kilometer, säger David Ekelund.

Ulf Kristersson hyllade Jonsereds fabriker.

– Det är fantastiskt vackert. Kul att man kunnat förnya ett sånt här klassiskt område med supermoderna företag.

Han lovordade även Icebug, som han kallade för ”svenskt näringsliv när det är som allra bäst”.

– Det ett fantastiskt sätt att se till att fysisk rörelse funkar även vintertid.

”En ganska absurd höst”

Ulf Kristersson var en av huvudpersonerna i höstens och vinterns utdragna rege- ringsbildning. En regeringsbildning som först den 18 januari, drygt fyra månader efter valet, avslutades då Stefan Löfven (S) röstades fram som statsminister.

Med lite distans, hur skulle du sammanfatta hösten?

– En ganska absurd höst tycker jag. Att vi tycker olika om vilken regering vi ska ha, det är ganska välkänt vid det här laget. Men att hålla på i fyra månader och dansa fram och tillbaka om det enda vi skulle göra var att rösta fram samma regering som vi just hade avsatt, det tror jag att många väljare tycker var väldigt konstigt. Varför höll vi på på det sättet i så fall?

– Men nu är det som det är. Jag tänker inte ägna fyra år åt att älta detta, utan varje parti får ta ansvar för sitt beslut och vi tar nu ansvar för att vara en stabil borgerlig opposition för människor som vill ha en borgerlig regering. Det kommer vi ägna fyra år åt.

Du ville bli statsminister, men blev inte det. Blev du besviken?

– Jag brukar säga med visst eftertryck att det inte handlar om mitt känsloliv. Jag visste att det fanns två alternativ: Antingen vinner man det här eller så finns det några som vill annorlunda. Att vi inte lyckades berodde inte på mig, utan det berodde på att två partier ville något annat och det har jag respekt för, vi kan tycka olika.

– Så att besviken… Jag tycker nog att vi hade en unik chans. Men om man är lagd åt besvikelser ska man inte hålla på med politik. Jag är ganska mycket “matter of fact”. Nu är det som det är, jag ville något annat, det ville inte de. Då ser vi framåt och gör det bästa vi kan i nästa steg istället.

Kommer du göra ett nytt försök att bli Sveriges statsminister?

– Vi kommer att göra allt vi kan för att vi ska få en borgerlig regering. Man kan tycka olika politiskt, men om man ändå ska driva politik som har borgerliga inslag tror jag det blir mycket bättre om man gör det i en borgerlig regering än att tvinga en socialdemokratisk regering att driva politik som de egentligen inte vill driva. Det tror jag rent allmänt sett är en dålig idé.

– Jag tror att många väljare fattar, vad man än tycker själv, att ska man ha sossepolitik ska man ha en sosseregering. Vill man ha borgerlig politik ska man ha en borgerlig regering. Men det kommer fler chanser, sen får vi se vad valresultatet säger den gången men vi kommer stå där stabilt och göra vad vi har sagt att vi ska göra även efter nästa val.

Hur mår Alliansen?

– Ja… Den mår verkligen både och, bokstavligt talat. I Skövde för att ta ett konkret exempel och på 130 andra ställen i Sverige mår den jättebra, det vill säga lokala allianser som funkar väldigt bra, som jobbar tillsammans och gör precis det som vi inte lyckades göra nationellt.

– På nationell nivå är den naturligtvis spräckt, självklart är det så. Om två partier bildar regering med Socialdemokraterna finns inte Alliansen, just nu i alla fall. Sen får vi väl se, om de drar andra slutsatser i kommande val kan den mycket väl återuppstå. Men jag planerar inte för det just nu, jag planerar för att nu gör vi det vi tycker är rätt att göra.