Arkivfoto: Lerums Tidning
KATASTROF. Den 16 november 1987 kolliderade två tåg i hög hastighet vid Lerums station. Följderna var katastrofala med nio döda och över hundra skadade.

Minnesmärke kan bli verklighet

Lerum

Ett minnesmärke för den katastrofala tågolyckan i Lerum 1987 kan komma att bli verklighet. I förra veckan röstade kommunstyrelsen ja.

Det var den 16 november 1987 som två tåg kolliderade i hög hastighet vid Lerums station. Följderna blev katastrofala med nio döda och över hundra skadade.

Nu kan det bli aktuellt att skapa ett minnesmärke för olyckshändelsen. I onsdags förra veckan var frågan upp i kommunstyrelsen som beslutade att föreslå kommunfullmäktige att anta medborgarförslaget om ett minnesmärke.

”Bra medborgarförslag”

– Vi tycker att det är ett bra medborgarförslag som belyser en stor händelse i Lerums kommuns historia. En händelse som är värd att uppmärksamma. Vi vill skapa ett minnesmärke, inte bara för att minnas de som skadades och de som omkom, utan också för att hedra alla de Lerumsbor och personal som gjorde olika viktiga och avgörande insatser vid tiden för tågolyckan, skriver kommunstyrelsens ordförande Alexander Abenius (M) i ett mejl till LT.

Vilken typ av minnesmärke som kan bli aktuellt och var det eventuella minnesmärket ska finnas återstår att se.

– Först ska Lerums kommunfullmäktige avgöra om det ska införas eller inte, sedan får vi fatta beslut om exakt typ och placering av minnesmärket i nästa steg, skriver Abenius.

Förutsatt att det blir ett ja i fullmäktige, när kan minnesmärket vara på plats?

– Frågan ska upp för beslut i fullmäktige på torsdag. Därefter får vi se när minnesmärket kan vara på plats, fortsätter han.

För Lerumsbon Lars Borke, som lämnade in medborgarförslaget i november 2017, är det ett glädjande besked att hans idé nu ser ut att kunna bli verklighet.

– Jag tycker att det är helt riktigt, och glädjer mig över detta, säger han.

Lars Borke minns själv hur han hörde en smäll och kunde se röken efter olyckan.

– Vagnarna klättrade på varandra och sen kom det helikoptrar från Östra sjukhuset och hämtade folk.

Rutinerad

Borke, som säger sig ha fler medborgarförslag ”i bakfickan”, har en viss rutin när det gäller att få sina idéer antagna av kommunen. Det var nämligen han som låg bakom förslaget att uppkalla en väg i Gråbo efter kulturpersonligheten Sophie Lökvik.

– Hon fick stora världsartister till lilla Gråbo, hon hade en enorm övertalningsförmåga.