Björn Aiff (längst fram) återvänder till Jokkmokk tillsammans med Mikael Zachrisson (mitten) och Per Nielsen (längst bak). Arkivfoto: Daniel Elfvelin.

Ny start i världens längsta skidlopp

Skidor

Det var smärtsamt, långa stunder ensamt, och vansinnigt kallt. Men efter debuten 2018 åker Björn Aiff, Mikael Zachrisson och Per Nielsen åter till Jokkmokk för att delta i världens längsta skidlopp.

Med erfarenhet från en mängd lopp och tävlingar i diverse olika idrotter bestämde sig trion för att ta sig an en ny utmaning förra året. De tog sikte på, och genomförde, Nordenskiölsloppet – som med sina 22 mil är den första ultratävlingen på skidor i modern tid.

Starten sker i Purkijaur, går nordvästlig riktning till Kvikkjokk där deltagarna vänder, åker tillbaka igen och går i mål i Jokkmokk. Vassast av kompisarna från Lerums kommun var Björn Aiff. Han gick i mål som 24:a av de cirka 400 åkarna, med bara fyra svenskar framför sig i resultatlistan. På lördag är det dags för en ny start.

– Jag hade nog egentligen inte tänkt åka igen. De första 15 milen var rätt okej förra året men sen blev det mentalt ganska jobbigt när man visste att man nästan hade ett Vasalopp kvar. Jag hade egentligen inte dåligt med ork, men kroppen började att göra ont, i armbågar, handleder, rygg, men man bryter inte, säger Björn Aiff.

Det snöade nästan hela tiden, föret var tungt och kyla och hunger påfrestande. Under en period åkte han även lång tid ensam i mörkret på de norrbottniska vidderna att han trodde att han åkt fel. Men det finns något kittlande med att återvända.

– Grejen att vara med i världens längsta skidlopp är lite kul och det ger en boast. Sen är det inte varje dag man åker till Jokkmokk och så är det en bra stämning med god kamratskap.

Prövningen är också en utmärkt morot för att hålla sig i form och Björn konstaterar att träningen minskar hans negativa påverkan på miljön.

– Sen i augusti har jag i princip cykelpendlat fram och tillbaka till Göteborg varje dag som en del av träningen. Jag räknade ut att jag undvikit att släppa ut 1,5 ton koldioxid genom att inte ta bilen.

Det var Mikael som tog initiativet till en ny medverkan i Nordenskiöldsloppet. När beslutet var taget var Björn minutiös i sin träning och när året började var 53-åringen i strålande form. Dessvärre har återkommande sjukdomar spolierat de senaste 1,5 månaderna vilket gör att formen sviktar.
Han har fått sänka ambitionsnivån men erfarenheterna från förra årets lopp är värdefulla. Till exempel kommer Björn att vara mer noggrann med att få i sig energi längs vägen och att vara bättre klädd. Kampen mot kylan var stor 2018 och efter att ha tagit av sig handskarna under loppet dröjde det fyra månader innan han fick tillbaka känseln i fingrarna.

– Det misstaget kommer jag inte att göra om i år.

Med tanke på sjukdomen är det dock inte säkert att han kommer till start. Oavsett fysisk status kommer Björn att åka till Jokkmokk, men i värsta fall kastar han in handduken.

– Man måste vara helt frisk om man ska göra något sånt här.