• Foto: Carina Svensson
    Pålästa. Eleverna hade många bra frågor till olympiern Frida Svensson.
  • Foto: Carina Svensson
    Engagerade. Hulanskolans elever lyssnade intresserat.
  • Foto: Carina Svensson
    Mästare. Frida Svensson berättade om sin sport, rodd, och hur det är att tävla i en olympiad.

Olympiern inspirerade eleverna

Lerum

I förra veckan hade fjärde klass på Hulanskolan kändisbesök. Olympiern och roddaren Frida Svensson kom till Lerum för att prata om Jorden Runt-loppet.

Frida Svensson är en av Sveriges bästa roddare, och hon har deltagit i tre olympiska spel. Nu vill hon ge tillbaka till samhället, och är därför en av ett 20-tal olympier som inspirerar skolbarn till engagemang för FN:s globala mål för hållbar utveckling, med avstamp i de olympiska värderingarna och de egna idrottsliga erfarenheterna.

Frida berättar för Lerumsklassen att hon hittade ett positivt sammanhang och vänner i idrotten.

– Jag simmade tidigare men när jag var tolv år skulle vi börja med fjäril, och då slutade jag, för jag tyckte verkligen inte om det. Ni hör ju själva att jag tycker om att prata och det går inte om man måste hålla andan som man måste när man simmar fjärilsim, förklarade hon för Hulanskolans elever.

Andra alternativ

Frida tittade sig runt efter andra idrotter, och besökte roddklubben i Falkenberg, där hon växte upp.

– Jag var ganska mobbad i skolan men på roddklubben fick jag direkt tre vänner, och vi fortsatte att umgås. I rodden var det ingen som var elak, i idrotten är det ingen som dömer en på ett negativt sätt, säger Frida.

– Är du fortfarande kompis med dem?, undrar en tjej i klassen.

– Ja, men vi har tagit olika vägar i livet. De slutade med rodden och blev mammor medan jag fortsatte med rodden och inte har några barn.

Eleverna frågar varför hon blev mobbad:

– Jag vet inte. Det var en kille som fick för sig att han skulle komma på ett namn till mig. Han kallade mig fläskläppen, sedan kallade de andra också mig för det, och det var inte roligt, säger Frida.

Frida får också frågan om hur mycket hon tränar:

– Två pass om dagen sex dagar i veckan och ett långt pass den sjunde dagen, svarar hon.

Och om hon måste äta något särskilt:

– Nej, jag äter som vanligt, även godis. Mamma har en butik där hon säljer praliner och jag tycker verkligen om choklad.

Frida berättar att förutom vännerna inom rodden i Sverige har hon fått många kompisar i många olika länder genom idrotten.

Andra idrottare

En kille frågar om hon har lärt känna idrottare från andra grenar också.

– Ja , det har jag. Man umgås ofta även med de andra idrottarna på tävlingar. Jag bodde till exempel tillsammans med simhopparen Anna Lindberg under OS 2004, svarar Frida.

Förutom att Frida berättade om sig själv och olympiaden fick barn och lärare också möjlighet att prova på rodd under dagen hon var i Lerum.

Internationellt projekt

Eleverna i fjärdeklassen på Hulanskolan har tillsammans med andra barn runt om i världen arbetat med ett projekt, WCP-program. Genom programmet får barnen en ökad kunskap om barns situation i världen, om global hållbar utveckling och rättighetsfrågor. Detta sker bland annat genom berättelser från barn och barnrättshjältar. Syftet är att med gemensam insats arbeta för en bättre värld. I år ligger fokus på flickors rättigheter och ökad jämställdhet.

Hulanskolan elever kommer att vara med i Jorden Runt-loppet, som engagerar en miljon barn i tio länder. Bland barnen som deltar finns flickor som tvingats till barnäktenskap och som har utsatts för övergrepp.