Ovanligt många inbrott

Kommunen

Den senaste perioden har det skett ovanligt många inbrott i kommunen. Tjuvar har tagit sig in i flera bostäder och ett företag har också drabbats. I det senare fallet hittade polisen en del av stöldgodset genom GPS:en i en stulen bil.

Den senaste månaden har polisen fått in anmälningar om sju bostadsinbrott. Det 28 februari skedde ett inbrott i ett hus på Skedet i Hallsås, den 14 mars på Skogstunavägen i Gråbo samt Herkeshultsvägen i Jonsered, den 15 mars på Skafsåsvägen i Lerum, den 17 mars på Lagman Eskils väg i Lerum, den 21 mars på Almekärrsvägen i Lerum och i helgen, någon gång mellan den 22 och 24 mars, tog sig tjuvar in i ett radhus på Nyebrostigen i Lerum. I två fall tog sig gärningsmännen in genom att bryta upp ett fönster, i fyra fall har de brutit upp en altandörr och i ett fall en källardörr. Diverse värdesaker har stulits. Polisen har i de flesta fall gjort teknisk undersökning på brottsplatsen.

Var uppmärksam

– Vi är tacksamma om kommuninvånarna är uppmärksamma på personer som inte brukar vara i området. Man kan gärna fråga om de vill ha hjälp med något, tjuvar tycker inte om att bli uppmärksammade, då ger de sig oftast i väg, säger David Hallberg, utredningsbefäl på Lerumspolisen.

Hittade gods

Det inträffade dessutom ett företagsinbrott på Erlings kakel i Stenkullens industriområde. Gärningsmännen tog sig in i lokalen och stal gods till ett värde av 107 000 kronor, det var bland annat datorer och maskiner. De stal även en bil.

– Och i den fanns en GPS, säger David Hallberg menande och fortsätter:

– Det gick att avläsa att bilen hade stannat på en adress ett längre tag innan den lämnades på en annan adress, på Lekstorpsvägen i Gråbo.

Polisen hittade en del av stöldgodset på den första adressen.

– Det är dock så att det bor flera personer i det huset, och chansen att vi hittar rätt gärningsman eller gärningsmän bland dem så att någon kan ställas inför rätta är tyvärr liten, säger David Hallberg.

Utredningen i detta och de tidigare inbrotten fortsätter dock.

Ökat antal

Den senaste tiden stora antal inbrott bryter en positiv trend. Fram till nu har det under en lång period varit få anmälda inbrott. Enligt brottsstatistik minskade antalet inbrott och inbrottsförsök i bostäder och fritidshus från 178 är 2017 till 60 år 2018.

– Det har gått ner otroligt mycket. Tittar man på fullbordade inbrott i villor och lägenheter var det 129 stycken 2017 och 30 stycken 2018, har Eva Strömblad på Lerumspolisen förklarat i en tidigare artikel.

Den senaste tidens ökning strider inte bara med tidigare trend.

– Det är dessutom en ovanlig tid på året. Historiskt minskar antalet inbrott den här perioden, när det blir ljusare, säger David Hallberg.

Tidigare har man främst misstänkt att det är utländska ligor som har varit i farten.

– Så kan det till viss del vara även nu, men vi tror också att det är lokala förmågor som har varit i farten, säger David Hallberg.