• Foto: STEFAN SAMUELSSON
    LÄMNA INTE UT KODEN. Ofta lyckas bedragarna få den uppringda personen att uppge sina bankkoder eller att logga in sig på sin internetbank. Sedan töms kontot.
  • Foto: STEFAN SAMUELSSON
    UNGA UTNYTTJAS. Pengar som stulits från bankkonton förs sedan över till ungdomar, som tar ut kontanter mot en ersättning. På så sätt tvättas pengarna.

Polisen tar krafttag mot vishing

Regionen

Polisen tar nu krafttag mot den senaste tidens telefonbedrägerier, så kallad vishing.
Bedragarna använder sig nästan alltid av aningslösa ungdomar som får stå för penningtvätten.
Dem vill polisen nu nå genom en informationskampanj i skolorna.

Sedan hösten 2017 har vishing varit ett utbrett problem i hela landet. Bedragare lurar i första hand äldre människor på pengar genom att utge sig från att ringa från en bank eller annan myndighet. Ofta lyckas bedragarna få den uppringda personen att uppge sina bankkoder eller att logga in sig på sin internetbank. Sedan töms kontot.

Sedan 2017 har den svenska polisen fått in 5000 anmälningar om vishing, och bedragarna har lyckats komma över hela 225 miljoner kronor.

Ut i skolorna

I förra veckan höll polisen i Västsverige en presskonferens i Borås där man informerade om sina planerade åtgärder mot vishing det här året.

Robert Möörk, kommunpolis i Vårgårda och Herrljunga, är kontaktperson för Älvsborg när det gäller den här sortens brottslighet. Han berättar att man redan i vår satsar på att komma ut i skolorna och informera om penningtvätt och telefonbedrägerier.

För att tvätta pengarna använder sig de organiserade ligorna nämligen ofta av helt vanliga ungdomar – utan något kriminellt förflutet – för att själva bli svårare att spåra för polisen. Pengar som stulits från privatpersoners bankkonton förs över i flera steg, från konton till konton, och ungdomar tar ut dem i kontanter mot en ersättning.

Allvarligt

– Vår uppfattning är att många inte förstått att de stödjer organiserad kriminell verksamhet, säger Robert Möörk.

Oavsett hur aningslös man har varit blir man åtalad om man åker fast. Nyligen blev 37 ungdomar dömda för penningtvätt i Malmö. Även i Alingsås utreddes häromåret en härva av penningtvätt med unga personer inblandade.

Robert Möörk tror att det är viktigt att ungdomar får klart för sig hur allvarligt penningstvätt är.

– Utan dessa ungdomar blir det betydligt svårare för bedragarna att agera.

Mer information

Polisen planerar även informationskampanjer om vishing riktade mot andra målgrupper.

– Vi försöker nå ut med den här informationen på alla möjliga sätt. I höst ska vi ha kampanjveckor då vi informerar äldre. Bland annat i samband med två trygghetsdagar i Herrljunga kommun, berättar Robert Möörk.

SÅ SKYDDAR DU DIG

Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.

Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Källa: www.polisen.se