• Anton Svensson blev matchens bäste målskytt, nio mål .Foto: Daniel Elfvelin
  • Alexander Hellgren är lättad efter fyra år med kvalförluster. Foto: Daniel Elfvelin
  • Martin Thyr. Foto: Daniel Elfvelin
  • Henrik Widlund tror på allsvenskt spel. Foto: Daniel Elfvelin

Seriesegern ett steg på vägen

Handboll

Det är bättre att vinna serien och gå upp direkt. Det har spelare och tränare sarkastiskt påpekat efter de senaste årens bittra kvalförluster. Nu har Baltichov följt den planen – i lördags firade man seriesegern på hemmaplan efter matchen mot Skövde.

Andraplatser i division 2, följt av kvalrysare, och till sist besvikna baltichovare. De senaste säsongerna har följt ett givet mönster, men nu är trenden bruten. Två matcher återstår av serien men efter helgens omgång finns det inget lag som kan komma ikapp Baltichov.

– Gött att det äntligen gick, vi har kämpat i en jävla massa år och jag är den som varit med längst. Vi har kvalat fyra raka år och förra året var vi extremt nära, konstaterar Alexander Hellgren.

Problem med ett skadat ledband i foten gör att han haltar efter slutsignalen, men det var inget som hindrade honom för att sin vana trogen bomba in ett antal mål. Det blev fem för dagen. Baltichov vann stort med 37–26, men efter Alingsås kryss tidigare på dagen var seriesegern säkrad redan på förhand.

– Det är goare att avgöra själv men jag klagar inte. Det är alltid kul att spela och vi hade ändå förberett oss som om det var en avgörande match, säger Alexander Hellgren.

Det var dock tydligt att Baltichov gick på sparlåga i den första halvleken innan man därefter gjorde ett avgörande ryck.

– Vi pratade i paus om att det är roligare att fira efter att ha gjort en bra match och vunnit och i andra halvlek gick vi in med en annan fokus. Vi spelade med alla 14 spelare och så har det sett ut under säsongen, och dessutom sitter det ett par på läktaren som mycket väl också hade kunnat vara med, säger tränaren Martin Thyr.

Efter att ha blivit inburen till duschen är det en något blöt tränare som svarar på frågor.

– Men det är vatten i alla fall, säger han.

Guldhatten bär han med stolthet efter en säsong där Baltichov näst intill klarat sig utan plump i protokollet.

– Jag gillar att få kvitto på det jobb man gör och det har vi fått med 19 vinster av 20 möjliga. Det betyder att det inte är någon enstaka bra match vi gör.

Vad är det som gör att ni tar steget upp just i år?

– Vi har samma trupp nu som förra året, med undantaget Sebastian Martinez som är ett tillskott, men då var vi inte färdiga. Nu har vi fått jobba i lugn och ro, spelarna har bestämt sig och klubben är tydliga med att man vill uppåt.

Tillsammans med sina tränarkollegor har Martin Thyr jobbat mycket med inställningen.

– Vi har fått dem att förstå att segrar får man inte, de tar man.

Samtidigt som Martin Thyr ger förklaringar till framgången städas guldkonfettin upp från golvet. Och får man tro tränaren kanske det är bäst att spara de fulla sopsäckarna för eventuellt återbruk nästa år.

– Detta är bara ett delmål och vi vill vara med och konkurrera om en allsvensk plats nästa säsong. Att bara gå in för att etablera oss och hänga kvar i division 1 finns inte, vi kommer att lägga ner jobbet för att vara med och hugga där uppe.

Målvakten Henrik Widlund instämmer. Han har knappt hunnit påbörja firandet innan han riktar blicken mot nästa säsong.

– Det här är än bit på vägen, men det finns inte på kartan att vi dödar det momentum vi har nu. Och vi har erkänt hårda försäsonger, det lär bli en del träningar i Skåtås och Härskogen, sen kommer vi att fortsätta bygga på gruppdynamiken. Det kommer att göra oss svårstoppade, säger han.

Henrik Widlund påpekar att klubbar som Torslanda och Kungälv gjort liknande resor och etablerat sig i Allsvenskan.

– Det är ingen omöjlighet, ingen utopi, utan något vi vågar tro på.