Arkivbild

Slog i syfte att fostra

Kommunen

En 45-årig kvinna från Göteborg döms för att ha slagit en 6-årig pojke från Lerums kommun. Även om hon inte kände pojken, har hon förklarat att intentionen var att uppfostra honom.

Göteborgs tingsrätt dömer kvinnan för misshandel och bestämmer påföljden till villkorlig dom med 70 dagsböter på 50 kronor, totalt 3 500 kronor. Hon ska också betala 5 000 kronor i skadestånd till pojken.

45-åringen förnekar gärningen. Enligt henne har hon bara viftat till med handen framför pojken när han sparkade mot henne. Även om hon träffade pojkens kind var aldrig uppsåtet att skada honom.

Till sin mamma

Av utredningen framgår att de inblandade var på en fest i Göteborg tillsammans. Det var dansuppvisning och deltagarna kastade pengar till de uppträdande. Pojken tog upp en sedel från golvet, när 45-åringen såg detta gick hon mot honom. Han sprang då till sin mamma, som tog sedeln ifrån honom och kastade tillbaka den på golvet.

Om vad som hände därefter går uppgifterna isär. 45-åringen, som ansåg att det var hennes uppgift att uppfostra 6-åringen, har sagt att pojken sparkade mot henne när hon försökte förklara att pengarna var ämnade för dem som uppträdde. Om hon vidrört hans kind har det skett av olyckshändelse.

Pojkens mamma och två vittnen har dock en helt annan uppfattning, enligt dem höll 45-åringen fast pojken och tilldelade åtminstone några slag med öppen hand mot kinderna. Först därefter började 6-åringen i panik sparka mot henne.

Spelades in

Förutom de vuxnas vittnesmål har också en 13 minuter lång inspelning där pojken berättar hur han upplevde händelsen spelats upp. Sedan togs också journalanteckningar från ett läkarbesök dagen efter upp på rättegången, i dessa stod det att en lindrig svullnad på pojkens högra kind kunde anas.

Det står i domen att 45-åringen inte förekommer i belastningsregistret med några uppgifter som nämnvärt inverkar på valet av påföljd. Det står också att det saknas anledning att befara att hon ska göra sig skyldig till fortsatt brottslighet. Eftersom misshandeln inte förorsakade några större skador på 6-åringen kan påföljden i detta fall stanna på villkorlig dom tillsammans med bötesstraff.