Moa Svensson, Matilda Hansson, Lina Svensson och Leah Tveit Muskantor.

Till Superligan efter stor skräll

Bordtennis

En gnutta tur kombinerat med ung entusiasm och talang. Efter en imponerande säsong som avslutades med en segerrik helg är Lekstorp klara för Superligan.

2013 åkte Lekstorp ur högsta serien efter tre säsonger och tappade samtidigt sin stora stjärna Jennifer Jonsson, idag landslagsspelare. Sedan dess har klubbens damlag spelat i lägre serier, men efter sex års frånvaro har en ny generation unga talanger lyckats föra upp den lilla klubben från Gråbo i Superligan.

Det finns mycket som är anmärkningsvärt med avancemanget. Förutom att spelarna är mellan 14 och 17 år, och med god marginal har den yngsta medelåldern i serien, var det en tillfällighet som gjorde att de överhuvudtaget fick spela i Superettan den här säsongen. Laget föll i förra årets kval, men fick ändå ta steget upp som en kedjereaktion efter att ett lag i högsta serien dragit sig ur.

Inför helgens avslutande fyra omgångar låg Lekstorp på andra plats bakom Eslöv, som inte får gå upp då man redan har ett lag i Superligan. Och på söndagseftermiddagen stod det klart att Lekstorp inte bara knutit ihop säcken, man hade surrat repet flera varv. Det blev seger i de tre första matcherna mot Åsa, Eslöv och Eskilstuna innan man avslutade med att spela oavgjort mot Halmstad. Lekstorp hamnade på samma poäng som tabellettan Eslöv och till slut skiljde det hela nio poäng ner till tabelltrean Eskilstuna.

– Det är jättekul. När vi började säsongen trodde vi att vi skulle behöva kämpa för att hålla oss kvar, men sen hade vi lite tur där de andra lagen slog varandra och då ryckte vi ifrån med några poäng, säger 15-åriga Matilda Hansson, som imponerat med 25 vinster och bara 9 förluster.

Endast två spelare i serien har ett bättre facit.

– Den här säsongen har varit bra och framför allt efter jul har jag spelat väldigt bra och slagit spelare som jag aldrig slagit innan, eller i alla fall inte på länge.

Lekstorps mest meriterande vinst kom i helgens seriefinal mot Eslöv, som man lyckade besegra med 6–4 trots att motståndarna oväntat ställde upp med Li Fen i laget. Matilda föll i tre raka set i mötet med den meriterade landslagsspelaren, men matchen var en bra erfarenhet.

– Bollen kom alltid tillbaka även när jag fick över bollar som var svåra för henne. Men det var bara att försöka ta så
många poäng som möjligt.

En avgörande faktor i den här lagmatchen, liksom många andra under säsongen, var att Matilda Hansson vann dubbeln tillsammans med Leah Tveit Muskantor. Laget utgörs även av systrarna Moa och Lina Svensson.

– Det är roligt att vi har kunnat gå upp själva medan många andra lag har förstärkt sina lag efter jul. Åsa har till exempel tagit in en amerikansk spelare och Eskilstuna en tidigare ungdomslandslagsspelare, säger Matilda Hansson.

Tränaren Anders Karlsson är imponerad över tjejernas framfart.
– De har gjort det suveränt. Det är ett ungt Lekstorps IF som är riktigt vassa och jobbiga för alla att möta, säger han.

Den kommande säsongen ser han som ett nyckelår.

– Kan vi då klara oss i Pingisligan så finns alla möjligheter att etablera oss även långsiktigt då alla tjejerna fått ett nyttigt år även i högsta serien.

Anders Karlsson påpekar att nästan alla motståndare, framför allt topplagen, utgörs av övervägande utländska spelare som håller hög nivå. Det är ingenting som avskräcker Lekstorp och tränaren tycker att det vore roligt att bevisa att deras lag med enbart västsvenska ungdomar kan utmana, men på önskelistan står i alla fall en etablerad spelare som representerat klubben tidigare. Vilken spelare det gäller vill Anders Karlsson inte avslöja i nuläget.

– Det skulle öka chansen till att klara oss första året. Sedan räknar jag med att tjejerna har fortsatt lika fin inställning och utveckling, säger han.

Även Lekstorps herrlag avslutade serien i helgen. Man slutade sexa och måste nu kvala för att försöka klara sig kvar i division 1.

– Vi var endast en poäng ifrån att klara oss och två poäng ifrån tredjeplatsen, så det var lite snöpligt. Det lutar åt att det blir Linne’/Partille och Munkedal i kvalet, säger Anders Karlsson.