Ut och cykla under Earth Hour

Lerum

På lördag är det Earth Hour, världens största klimatmanifestation. Vid starten för drygt tio år sedan var det en symbolhandling att släcka belysningen under en timma. I Lerum går man nu lite längre och vill locka ut människor att cykla för klimatet.

För att göra cyklandet mer roligt har kommunen placerat ut cykelkorgar med lite överraskningar längst några av cykelbanorna. De placeras ut redan på torsdag och kommer att finnas tills Earth Hour är genomfört.

– Korgarna är placerade på hemliga platser, men fullt synliga för den som cyklar eller går förbi, säger kommunens energirådgivare Peter Rosengren.

Earth Hour är en uppmaning till världens ledare att ge världen en hållbar framtid. För att nå dit behövs både att klimatutsläppen hejdas, men också stoppa dem snabba minskningen av biologiskt mångfald. Temperaturökningen bör stanna under två grader och den biologiska mångfalden får inte minska mer, helst ska den öka.

Att släcka en timme, från 20.30, är en signal till världens ledare om en hållbar framtid. Under den här timmen kommer nästan all offentlig belysning släckas.

På lördag är det också premiär för cykelturen Blinkis on Bike som finns i appen Lerum Live. Här ger sig Blinkis ut på en cykeltur med kluriga barnfrågor längs vägen.

– Cyklingen har kraftig medvind och allt fler upptäcker vilket fantastiskt cykelland Sverige är, säger Maria Jerenvik, näringslivsutvecklare som jobbar med hållbart näringsliv.

– Lerum har riktigt fina cykelleder för både pendling och helgutflykter. Tänk vilken förmån att få trampa fram precis intill någon av våra sjöar eller genom en skogsdunge så här på vårkanten. Pumpa däcken och häng med på hojen under Earth Hour, uppmanar hon vidare.