• Foto: Raimo Oravo
    MURALMÅLNING. Vid Härlanda fängelse i Göteborg skapade Henrietta Kozica en väggmålning under Artscapefestivalen 2016. Hur målningarna i Lerum kommer att se ut återstår att se.
  • Foto: Anders Lipkin
    YASH.
  • Foto: Fredrik Åkerberg
    BK FOXX

Väggmålningar ska sätta färg på Lerum

Lerum

Under några veckor i början av sommaren kommer tre stora väggmålningar att växa fram i Lerum, som är en av tolv kommuner som deltar i Artscape Sagas projekt.
Var konstverken ska målas är ännu inte klart.

– Vi vill inte gå ut med specifika platser innan allt är klart, säger Daniel Wakeham, en av grundarna till Artscape, som varit aktiva sedan 2014.

– Varje kommun kommer att få tre konstverk var, varav ett som skapas tillsammans med de boende på orten.

Artscape Saga är ett konstprojekt som äger rum i Göteborgsregionen, där tolv kommuner deltar. Just nu är det mest detaljer som diskuteras med de berörda kommunerna, samt en del planering inför själva genomförandet mellan den 27 maj och fram till 16 juni. I år kommer alla konstverken att ha motiv från sagans värld.

Inspirerande tema

– Folksagotemat hoppas vi kan inspirera och vara startskottet till nya tankar runt vad som förenar mänskligheten. Både geografiskt och genom tidsåldrar, förklarar Daniel Wakeham och fortsätter:

– Artscape existerar för att skapa positiva konstupplevelser som är tillgänglig för alla. Vi hoppas kunna pigga upp en del tråkiga ytor och göra det offentliga rummet lite roligare och lite vackrare.

Artscape är en ideell kulturorganisation och en av världens ledande aktörer inom urban samtidskonst. De genomförde bland annat Sveriges första gatukonstfestival i Malmö 2014, Skandinaviens största konstprojekt i Göteborg 2016 samt ett av världens mest omfattande gatuprojekt i Värmland 2017 där 31 permanenta konstverk skapades.

Från hela världen

Artscape bjuder in konstnärer från hela världen för att tillsammans med svenska och lokala kollegor skapa imponerande konstverk i det offentliga rummet.

23 konstnärer är inbjudna till projektet och kommer att representera många nationer.

– Vi vill visa upp ett brett spektrum av stilar och konstnärliga uttryck i våra projekt, säger Daniel Wakeham.

– Vissa är världsstjärnor och vissa är på väg att etablera sig. Det gemensamma är att de alla håller världsklass rent tekniskt.

Alla konstverken kommer att skapas under tre veckors tid och arbetet sker i fem kommuner åt gången. En väggmålning tar ungefär en vecka beroende på storlek och stil.

– Det är många pusselbitar som ska falla på plats, men vi är väldigt rutinerade och konstnärerna är proffs ända ut i fingerspetsarna.

– Konstverken som allmänheten ska måla brukar göras under en eller två dagar, då de skapas tillsammans med konstnären. Även det här verket kommer att finnas kvar permanent.

Det är så kallade muralmålningar eller väggmålningar som ska målas. De kan vara utförda direkt på väggytan eller målade på en annan plats för att sedan monteras permanent på sin plats. Även fasta målningar i tak och på fasader kan kallas muralmålningar. Muralmålning är en form av arkitekturutsmyckning, en av de mest kända är Leonardo da Vincis Nattvarden.

Ann-Charlotte Edgar