• Foto: Daniel Elfvelin
  • Foto: Per Ekdahl

Amatörfotografen tog VM-silver

Lerum

Amatören Per Ekdahl var som den berömde katten bland hermelinerna när åkte till Drammen och tävlade mot proffsen i VM i fotografi. Men hans bild från sommarens skogsbrand i Ljusdal räckte ända till ett silver i kategorin reportage.

Fotografer från 32 länder fanns på plats när årets VM, World Photographic Cup, avgjordes under pampiga former i en storslagen hall i Drammen Theater. I den svenska landslagstruppen fanns två Lerumsbor, John Hagby och Per Ekdahl, som togs ut av förbundskaptenen efter höstens SM där båda tog guldmedaljer.

– Jag tänkte att det skulle bli jätteroligt att vara med i tävlingen och representera Sverige om de tyckte att min bild platsade. Att det sen skulle bli en silvermedalj är jättestort, säger Per Ekdahl.

LT har tidigare berättat historien om när han som nybliven deltidsbrandman åkte för att bekämpa skogsbränderna i Mellansverige i somras och fick ett infall att ta en bild av det rökfyllda, öde landskapet i Ljusdal. Per, vars fotograferande tidigare inte sträckt sig längre än till de sedvanliga familje- och naturbilderna med mobilkameran, lade upp bilden på Facebook. Därefter har han fått uppleva en snöbollseffekt av stora mått – viral succé, SM-guld och nu sensationen i VM. De tio bäst placerade bilderna i varje kategori visades upp på en storbildsskärm i Drammen Theater och plötsligt dök Pers foto upp som näst sista bild i kategorin reportage.

– Det var en jättelycka, sedan fick jag medalj och diplom och så blev det middag på kvällen. Det var väldigt intressant att sitta och prata med alla internationella fotografer och höra hur de jobbar.

Svårt att förstå

Medan Per näst intill tog sin bild i farten på väg tillbaka till brandbilen, fanns det de som arbetat betydligt mer målmedvetet.

– Jag tror inte att jag har förstått hur stort det här är, det är en stor tävling och många fotografer som kämpat hårt för att komma dit. Jag tog min bild med en Iphone, så spred den sig på sociala medier och sen har det rullat på. Jag pratade med en fransman som tävlade i kategorin grafisk bild som hade jobbat med sin i ett och ett halvt år.

Silvermedaljen blev Sveriges bästa placering i mästerskapet där laget kom åtta. John Hagbys bild blev oplacerad i kateegorin porträtt.

Även i Sverige har Pers foto fortsatt att väcka uppmärksamhet.

– Det är många personer och företag som hört av sig och vill köpa den. Jag tror att jag har sålt runt 30 tavlor som sitter uppe hos privatpersoner, räddningstjänster och markägare.

Har du några fotoprojekt framför dig?

– Inte som jag har planerat nu. Vi har en systemkamera i familjen så jag tror att jag ska ut och leka lite med den nu när det börjar bli varmt. Sen är min svärfar duktig, jag kan lära mig av honom och så hoppas jag att jag får till någon kvällskurs så jag får lära mig grunderna.

Så först tar du VM-silver, och sen lär du dig grunderna?

– Ja, jag går baklänges, det är lite speciellt.