• Foto: A-HUS
    PRISAT FAMILJEHUS. Villa Vårholma är byggt i Norsesund, nära sjön Mjörn.
  • Foto: A-HUS
    GLAD SÄLJARE. Carl Björkqvist på A-hus sålde villan som utsetts till Årets småhus.

Årets småhus finns i Norsesund

Norsesund

Villa Vårholma, som har byggts i Norsesund i Lerum, utsågs nyligen till vinnare i tävlingen Årets småhus 2019.

Huset finns i Norsesund i Lerums kommun och är ett 1,5-plans hus på 198 kvadratmeter. Årets småhus uppfördes med A-hus som totalentreprenör och Sävedalens snickeriservice som byggare.

– Det man blir extra stolt över är att de inte bara har tittat på utseendet utan också lagt fokus på andra parametrar, på hela processen från första kundkontakt till inflyttning, säger en glad Carl Björkqvist, säljare på A-hus i Alingsås.

– Det blev verkligen ett glädjerus när vi vann. Det är ett kvitto på att vi gör ett bra arbete, tillägger han.

Trygg och delaktig

Det är första året som tävlingen Årets småhus arrangeras av branschorganisationen Trä- och Möbelföretagen. Priset delades ut på försäkringsbolaget Gar-Bos event Småhusdagen, som i år ägde rum på Träcentrum i Nässjö. Tre av de inskickade bidragen var nominerade som finalister.

Motiverar

I sin motivering framhåller tävlingsjuryn just att processen med Villa Vårholma har varit både sammanhållen och kontrollerad och har präglats av stor ömsesidig lyhördhet från både husföretag och kund.

”Genom en väl fungerande budgetprocess, ansvarsfördelning och tidsplan i kombination med en problemfri byggprocess har kunden känt sig trygg och delaktig under hela projektet. Tydlighet och lyhördhet sammanfattar detta husbygge där valet av husmodell och dess placering på tomten tillsammans med husets skala, proportioner, detaljer och färgsättning har bidragit till en harmonisk helhet”, står det i motiveringen.

Familjehus

Juryn framhåller också husets planlösning, goda tekniska standard och ett långsiktigt perspektiv med en flexibilitet som passar för olika typer av familjer över tid.

Juryordföranden David Johnsson, Trä- och Möbelföretagen, beskriver huset som ett riktigt familjehus och ett gott exempel på ett husbygge som präglats av kvalitet, kundnöjdhet och hållbarhet. Han framhåller särskilt den sammanhållna processen med ständig dialog mellan alla inblandade aktörer.

– Från juryn hoppas vi att detta skall inspirera så att vi till nästa års tävling får in ännu fler bidrag. Extra plus också till A-hus som återplanterar 70 träd för varje hus som byggs och därmed tar ett stort ansvar för helheten, säger David Johnsson.