Foto: Carina Svensson
Arrangörer. Göran Berglind, Sune Fyhr, Ulf Nilsson tittar på medan Renée Jonson tar en svängom med Sven Karlsson.

Dans och musik på Nääs

Nääs

I sommar blir det en dans- och musikhelg på Nääs. Över fälten ska toner ljuda från dansband, blues och jazz. Och på Lilla Ön i Floda blir det rock och rockabilly.

Nu är det två år sedan Sven Karlsson kom med idén om en dansbandsweekend. Han pratade med Ulf Nilsson och Hasse Törnqvist, som är musikprofiler i kommunen, och duon var med på noterna. Sedan kontaktade trion Göran Berglind, vd på August Abrahamssons stiftelse, för att hitta en ledig weekend på Nääs.

– Vi är oerhört uppbokade men hittade den här helgen, 19, 20 och 21 juli i år, säger Göran Berglind.

Vackert

Biljetterna kommer att finnas att köpa för antingen en av dagarna eller hela helgen. Det finns vanlig parkering samt husvagnsparkering, för dem som vill bo i husvagn och ägna hela helgen åt musik och dans i den vackra omgivningen.

Även om dansbandsmusik är huvudtonen så blir det också andra genrer. På fredagen och lördagen kommer det att bli mängder av uppträdanden på fyra olika scener. På den största, i Lekhuset, spelas det dansband och på två mindre scener på Nääsområdet blir det blues, jazz och trubadur. På en fjärde scen, på Lilla Ön i Floda, kommer det spelas rockabilly och rock.

Hopplock

Bland artisterna finns ett hopplock av namn från olika tunga dansband, som Wizex, Lasse-Stefanz och Streaplers. Ebbot Lundberg kommer också att stå på scen, och det gör även bland andra Rockfolket, Billy Burnett, Cadillac Band, The Revival och Gonks. Danssugna kommer också att ha möjlighet att gå på buggkurs.

Tulo

Sven Karlsson, Tolleredsbo sedan barnsben, har minnen sedan långt tillbaka när det var dans på Kullahagens dansbana vid Nääs.

– Musiken hördes långa vägar, och vi åt Tulo och drack Solo vid dansbanan, säger han med ett leende och ser fram emot att återuppväcka forna tiders glansdagar för musikevenemang på Nääs.

Han fortsätter:

– Det ska bli roligt att visa upp Nääs, ni har gjort det så oerhört fint här, säger han med en nick mot Göran Berglind, som tackar, instämmer och tillägger:

– Det vore kul om det här blir en tradition.

Det finns fler chanser att lyssna på dansband vid Nääs slott, den andra augusti uppträder Sven-Ingvars.