Pressbild
Debutant. Rasmus Blomberg släpper ny musik under artistnamnet Oh Amphibian

Debuterar med sin egen musik

Kommunen

Före detta Flodabon och Juntanmedlemmen Rasmus Blomberg gör solodebut under artistnamnet Oh Amphibian. Till helgen blir det releasefest på Bengans i Göteborg.

På fredag, den 5 april, släpper Rasmus Blomberg sin debut-EP, Living With An Elephant, med egenskrivna låtar. Musiken kommer att finnas på Spotify och andra streamingtjänster. Dagen efter släppet blir det spelning och releasefest på Bengans.

– Resultatet är en 3-spårs EP av indiepop med rockiga undertoner, där influenser från västafrikansk blues och artister som Paul Simon och Bon Iver lyser igenom, förklarar debutanten.

Varför artistnamnet Oh Amphibian?

– Jag har alltid haft en förkärlek till naturen och är utbildad biolog i grunden. Amfibier har alltid fascinerat mig på något sätt. Man skulle kunna se det som att mitt musikskapande är lite uppdelat i olika världar, precis som en amfibies liv är uppdelat i land och vatten. Likt en amfibie kanske jag aldrig blir specialist på en viss typ av genre, men försöker istället hitta min nisch i kombinationen av de olika musikstilar som inspirerar mig. Jag har ibland känt mig ganska ambivalent i mitt låtskrivande, att jag själv tyckt att det varit för spretigt. Men jag har lärt mig att omfamna det, och se det som en styrka istället för svaghet, svarar Rasmus Blomberg.

Juntan

Han är uppvuxen i Floda men bor i Göteborg, och har spelat i olika bandkonstellationer i 15 år. Lerumsborna känner bland annat igen honom som sångare i ska/punk-bandet Juntan, som har spelat på flera Lerumsdagar.

En del av temat på EPn är dysfunktionell relationskommunikation.

– En förhoppning är att en del av de som lyssnar kan känna igen sig och genom musiken få perspektiv på sina egna elefanter.

Poetiskt

När han ska beskriva sin musik säger han att den på ett lekfullt sätt gestaltar det vackra och sorgliga som ibland ryms i samma livssituation, minne eller känsla.

– Texterna har ofta ett poetiskt tonspråk som lämnar utrymme för tolkning och bjuder in till egen reflektion.

Det kommer ytterligare material från Oh Amphibian inom en snar framtid, och i höst kommer ett album.

Hur känns det att framföra din helt egna musik?

– Fantastiskt kul. Jag har spelat mycket i band och skrivit låtar sedan jag var tolv år, men jag har aldrig släppt någon musik helt själv. Så det är spännande, men också ganska nervöst. Men det är verkligen en grym känsla när man får förverkliga sina idéer live eller på skiva. Det är svårslaget. 

Varför ska lerumsborna lyssna?

– För att de också kanske har levt med en elefant någon gång i sitt liv och kan relatera till hur det är. Själva musiken är kontrastrik med ett malande groove som jag tror får både en och annan lerumsfot att stampa takten.