• Foto: Hogir Alsilevanai
 • Foto: Hogir Alsilevanai
 • Foto: Hogir Alsilevanai
 • Foto: Hogir Alsilevanai
 • Foto: Hogir Alsilevanai
 • Foto: Hogir Alsilevanai
  Bengt och Elmer Börjesson är en del i ett helt gäng som träffas i fiket och dricker kaffe tillsammans och umgås.
 • Foto: Hogir Alsilevanai
  Bosse Malmqvist
 • Fyndare. Monica Indseth är på loppis nästan varje vecka.
 • Foto: Hogir Alsilevanai
  Gullan Svedholm, Linda Vanderlee, och Tineke Almhagen
 • Foto: Hogir Alsilevanai
 • Foto: Hogir Alsilevanai
  Monica Indseth

En verksamhet som ger och ger

Floda

Att blanda gammalt och nytt i inredningen är en trend som ser ut att hålla i sig. Det märker Floda second hand av, vinsten ökar varje år, och förra året kunde verksamheten skänka över en miljon kronor till välgörenhet.

Den som handlar på andrahands-marknaden kan göra fynd, vara miljövänlig och skänka pengar till välgörenhet. Samtidigt. Dessutom gör den som lämnar sina gamla saker till försäljning de två sistnämnda. Och de som arbetar ideellt ger av sin tid och kraft för att hjälpa behövande. Det är också så att verksamheten erbjuder social samvaro, för både personal och besökare.

– Det är en vinn-, vinn-, vinn och vinn-situation, slår Bosse Malmqvist på Floda second hand fast med ett stort leende.

En av de återkommande kunderna är Monica Indseth. Den här veckan har hon köpt böcker. Bästa fyndet är en äkta matta som hon köpte för 600 kronor och som är värd flera tusen kronor.

– Och förra veckan köpte jag en pepparkvarn från 50-talet, den kostade 30 kronor och jag såg en likadan till försäljning på nätet för 750 kronor. Att man kan göra fynd är en del i tjusningen med att handla begagnat, säger hon med ett skratt.

Jubileum

Den här våren har second handbutiken, som håller till vid Ljungbergs textil, 20-årsjubileum. Det som en gång startade i väldigt liten skala har vuxit sig stort. Försäljningen ökar stadigt år från år. Förra året sålde butiken för två miljoner kronor, det innebar att när avgifter som hyra och elektricitet var betalda kunde resterande, 1 340 000 kronor, skänkas till olika välgörande ändamål. Samtlig personal arbetar ideellt.

– Vi har en väldigt bra hyresvärd, Christer Harling, och är noga med att det inte blir för höga utgifter för annat. Vi har till exempel ingen egen bil utan får låna en av Floda däckservice, det är väldigt bra för oss, säger Bosse Malmqvist.

Affären och fiket har öppet onsdagar och lördagar, totalt åtta timmar i veckan. Därutöver arbetar personalen med uppackning och emottagning av saker, kläder och möbler. Det är också så att ungefär var sjätte vecka delar den här Flodabutiken och någon annan butik på en lastbil till Estland, i den skickar man saker som inte har sålts på ett tag här för försäljning i second hand-butiker där.

Totalt arbetar ett 50-tal personer i verksamheten, och av dem är ett 20-tal i butiken. Det behövs fler volontärer och den som känner sig manad kan gärna höra av sig till butiken.

Fler

Butiken får fler och fler saker, men tar tacksamt emot mer om det är någon som har något som är helt och rent att skänka. Till försäljning finns både det unika och det masstillverkade, att köpa från en väldigt liten peng till en lite större.

Prissättningen sker av personalen och ibland med hjälp av auktionskammaren.

– Det är inte alltid lätt med prismärkning, konstaterar Bosse Malmqvist och fortsätter:

– Ibland sänker vi priset efter att det har gått ett tag utan att vi har fått sålt varan.

Vad är det dyrbaraste ni har fått in?

– Silversaker, tavlor och instrument, svarar han.

Det är Equmeniakyrkan i Floda som driver verksamheten. Butiken har funnits på sin nuvarande plats sedan 2013, och utökade ytan med en ny klädsektion för ett tag sedan. Innan den nuvarande placeringen höll man till vid Aludden i Floda.