MANSKÖR. Björboholms Manskör sjunger in våren.

Här brinner brasan för Valborg

Kommunen

På flera platser i kommunen kommer det att brinna brasor på Valborgsmässoafton. Bland annat på Nääs och på Aludden.

Valborgsmässoafton firas traditionsenligt vid Nääs slott. Brasa, körsång och vårtal står på programmet. Efter 52 år som värd har Equmeniakyrkan i Floda tagit en paus i valborgsfirandet för att ägna mer tid till att bygga sin nya kyrka.

I Lerum tänds brasan på Aludden, som traditionen bjuder. Där blir det vårtal och vårsånger med Lerum Vocalis.

I Gråbo brinner brasan i närheten av hembygdsstugan. Även här blir det vårtal och musikkåren spelar. De är också deltagarna i den som leder tåget, som går från missionskyrka till valborgsmässoelden.

Lite av jubileum

I Björboholm har man firat Valborg under tio års tid, så det är lite av ett jubileum i år. Det var pappor från Björboholms kooperativa förskola, som startade Manskören, som sjunger in våren. Första året var de sju stycken sångare, men blir stadigt fler och fler. Det är Magnus Birkhorst som är den som samlar till sångövningar. Nu är de i full färd med att öva inför Valborg.

Just nu städas och röjs det på orten för att samla ris till en gedigen brasa. En brasa som tänds i Björboholmsparken med utsikt över Mjörn. Det utlovas inte bara eld och sång, utan även vårtal.

Valborgsfirande blir det också i Östad församlingshem där det också blir tal, lotterier och underhållning.

”Svenska traditionen”

Den väldigt ”svenska” traditionen har sitt ursprung i Tyskland och kom till Sverige någon gång under medeltiden. Personen bakom namnet är helgonet Sankta Walpurgis (Heliga Valborg på svenska) – en abbedissa för ett kloster som levde på 700-talet. Den 1 maj 799 förklarades hon som helgon.

Många av traditionerna på Valborg, som att tända eldar till exempel, kommer också från Tyskland där man brukade tända dem för att skrämma bort häxor, vargar och övernaturliga varelser innan man skulle släppa ut djuren på bete för sommaren, den första maj.

Fotnot: I Lerums kommun är det inte tillåtet att elda trädgårdsavfall som uppstår i det egna hushållet. Förbudet gäller även under Valborg.