Fjolårsvinnaren Filip Helmroth utmanas av Medhane Tumzghi (t v). Arkivfoto: Daniel Elfvelin

Hemmahopp i Lerumsloppet

Sport

LÖPNING: Försvarar hemmalöparen Filip Helmroth titeln bland herrarna, kan klubbkompisen Medhane Tumzghi utmana om segern, och kan formstarka Linnea Ivarsson vinna damklassen? Svaren kommer på lördag när det är dags för Lerumsloppet.

125 funktionärer står redo att genomföra den 32:a upplagan av Lerum Friidrotts lopp. Huvuddistansen är tio kilometer och i år har man extra bra koll på att sträckan stämmer.

– Banan är kontrollmätt så sent som förra onsdagen av mätare från Svenska Friidrottsförbundet, något som vi inte gör varje år, säger klubbchefen Ulf Gimlegård.

Det finns som vanligt även en kortare bana på 5,1 kilometer samt barn- och ungdomsklasser.
2018 skördade hemmaklubben sina största framgångar någonsin när Linne Ivarsson blev tvåa i damklassen och herrklassen slutade med både en seger och en tredjeplats genom Filip Helmroth och Medhane Tumzghi.

– Filip kommer att försöka försvara titeln men han får hårt motstånd av klubbkompisen Meda (Medhane), som bara var tre sekunder efter Filip i Sylvesterloppet den 31 december när de senast tävlade samtidigt. Båda har tränat bra, så vi har ganska goda förhoppningar om medaljer, säger Ulf Gimlegård.

Han tror även att Linnea Ivarsson har chans på segern bland damerna.

– Senast på VarvetMilen den 24 mars sprang hon in på finfina 36,38 nästan två minuter snabbare än förra året. Så hon kan bli farlig.

Lerumloppet är dock främst ett motionslopp och i år går det för första gången att springa utan att hamna i resultatlistan.

– Vi har infört Fun Run, vilket innebär att man kan anmäla sig utan att behöva skylta med sin tid i resultatlistan, utan man springer bara för att det är kul, säger Ulf Gimlegård.