• Illustration: Optimera webb och design

Lägenheter i landmärket nästa år

Lerum

Turerna har varit många och långa kring ett av Lerums stora landmärken Villa Säfvehöjd, men nu verkar det mesta vara på plats. Om allt går som det ska är de första nio lägenheterna i det befintliga huset inflyttningsklara sista kvartalet nästa år.

Nu är det över två år sedan Lerumsbon Petter Skoglund först presenterade planerna för Villa Säfvehöjd, före detta Tryggestad. Tanken var då att det skulle bli 30 lägenheter i huset, som skulle få två nya flyglar. Han och de andra delägarna var fulla av tillförsikt. De hade fått positivt planbesked och trodde att de låg i startgroparna för att börja bygga. Men så blev det inte.

Ett drygt år senare, på våren 2018, lät det väldigt annorlunda. De hade fått avslag för byggnation. Kommunens plan för fastigheten är en så kallad frimärksplan, som enbart gäller den här fastigheten. I planen står det att det är bostadshus för två familjer.

– Och det har väl aldrig stämt så vi tänkte att det förmodligen inte skulle vara så svårt att ändra planen. Men där hade vi visst fel, konstaterade Petter Skoglund i en artikel.

Fick bygglov

Nu har dock bostadsutvecklarna och kommunen kommit fram till en gemensam lösning.

– Vi har fått bygglov för det befintliga huset och bygger nio lägenheter där som etapp ett. Sedan har vi styckat av fyra tomter och kommer lämna in bygglovs- ansökan för ett tvåfamiljshus på vardera, vilket innebär totalt 17 lägenheter i bostadsrättsföreningen. Dessa fyra hus blir etapp två.

– Det var faktiskt politiken som aktivt gick in och ville rädda fastigheten när vi inte kunde komma framåt, vilket vi är tacksamma för, säger Petter Skoglund.

På frågan hur det känns idag svarar han med emfas:

– Görspännande. Det är jätteroligt att vi kommer igång.

Säljstart har skett i veckan, och många har visat intresse för att bo i huset.

Renoveringsarbetet sätts igång när lägenheterna är sålda. Och om allt går som planerat är det inflyttning sista kvartalet 2020.

Tanken är att flerfamiljshuset ska renoveras både ut- och invändigt, och att byggarna ska återskapa och bevara stora delar av exteriör och interiör från när huset byggdes 1890 och från tillbyggnaden 1929.

En hel del finns redan bevarat, som vackra kakelugnar, räcken, väggpaneler och dörrar. Även om tidens tand har gått relativt varsamt fram behöver det göras mycket arbete.

Förutom renoveringsarbeten blir det en del förändringar i huset, till exempel rivs vissa väggar då detta är nödvändigt för att man ska kunna bygga lägenheter. Målet är att skapa moderna lägenheter med sekelskifteskänsla.

– Det här räddar huset. Det är i så stort behov av renovering att jag tror att det skulle rivas om vi inte hade hittat den här lösningen, säger Petter Skoglund.