Leah Rohbrahn. Foto: privat

Leah på pallen i debuten

Ridsport

Hitta bra vägar, ha en lätt sits och jämn galopp så att det ser snyggt ut. Leah Rohbrahn gick igenom tränarens tips i huvudet innan hon red in på arenan i finalen av Sverigeponnyn. Planen höll och debuten i Scandinavium slutade med en tredjeplats.

Tre ryttare från kommunen, Stannums Sportryttarförenings Leah Rohbrahn och Alva Dahlin samt Alice Nyhus från Nääs Hästsportförening, hade kvalat in till Gothenburg Horse Show och tog sig också vidare från onsdagens semifinal. I lördagens final fick 14-åriga Leah och hennes ponny Natsu den extra pirriga uppgiften att rida som första ekipage.

– Det var nervöst, men det gick jättebra. Målet var att bli nollad och få en hyfsat bra placering och jag hoppades verkligen på pallen, säger hon.

Tävlingen avgjordes i formen inverkan, med stilbedömning, och efter att hon ridit felfritt och fått sina poäng av domarna följde hon sedan resten av startfältet på en skärm vid framhoppningen. När sista ekipaget ridit klart kunde hon konstatera att hon med 0,4 poängs marginal tog tredjeplatsen.

– Det var jättekul, jättehäftigt.

Att det skulle bli en ryttare av Leah stod klart tidigt. Redan som bebis upptäckte hennes föräldrar hur fascinerad hon var av hästar och när hon inte ville äta blev ridning på tv:n distraktionen som fick henne att gapa och sluka maten.
Bara fyra år gammal började hon på ridskola och två år senare satt hon på Scandinaviums läktare för första gången. Där och då föddes drömmen om att själv få tävla i Gothenburg Horse Show en dag.

– För ett år sedan blev det ett riktigt mål när jag fick min c-ponny.

Genom åren är det många ryttare från kommunen som ridit framgångsrikt i den stora hästfesten, bland annat vann Tiffani Ling just Sverigeponnyn 2017. Men klubbadressen är allt som oftast Nääs.

– Jag red för Nääs tidigare men för två år sedan gick jag över till Stannum för jag har fler kompisar där, säger Leah.

Hon firade med flera av dem på läktaren i lördags och i helgen fortsätter firandet.

– Då ska jag bjuda hem några vänner.