Oscar Johansson gjorde det avgörande målet i finalen och utsågs till matchens lirare. Tillsammans med Joel Ekström togs han även ut i all star team. Foto: Christoffer Sturesson.

Lerum vände och tog guld

Innebandy

Från 0–3 till 3–3 på drygt en minut och av bara farten kom sedan även ett segermål för Lerum, som tog sitt första USM-guld någonsin.
– Det var nästan som ett filmregisserat slut, säger tränaren Anton Olofsson.

Innebandyfesten, SM-slutspelet för 16-18-åringar, avgjordes under påskhelgen. FBC Aspen, vilket är det officiella namnet på FBC Lerums juniorlag, tog sig till söndagens final i 16-årsklassen genom att slå Ingarö med 4–1 i semifinalen. I finalen väntade hemmalaget Växjö, som för ett par veckor sedan berövade Lerum på en plats i 18-åringarnas slutspel. Trots spelmässigt övertag låg Lerum under med 0–3 inför den sista perioden.

– Jag sa till spelarna att släppa på handbromsen, jag tyckte inte att vi riktigt släppt den i de två första perioderna, säger Anton Olofsson.

Han påminde spelarna om att njuta av ynnesten att få spela en SM-final, och när den tredje perioden startade kom vändningen snabbt. I femte minuten gjorde Joel Ekström 1–3 och 2–3 inom loppet av 15 sekunder. Mindre än en minut senare kvitterade Victor Johansson och därefter dröjde det inte länge innan Oscar Johansson satte avgörande 4–3.

– Vi är med hela matchen och känner att ”vi har detta”, sen lossnar det till slut, säger matchhjälten i en intervju på Svensk Innebandys facebooksida.

På videoklippet i samband med slutsignalen syns hur en klubba flyger genom luften innan spelarna studsar tillsammans i en klunga vid ena målet.

– Helt otroligt, helt sjukt, jag kan inte beskriva känslan, säger Oscar Johansson.

Anton Olofsson beskriver känslorna på ett liknande sätt.

– Det var ren eufori, fantastiskt, det låter klyschigt men det var en obeskrivlig känsla av lättnad och glädje, det var väldigt känslosamt, säger han.

Lerum passade på att ta sitt första guld under ett jubileumsår. Mästerskapet har pågått i olika åldersklasser i 25 år och fram tills nu stod Lerum på en medalj, klubbens F97:or tog ett brons i 16-årsklassen 2014.

Varför kommer första guldet just nu?
– Framför allt för att vi har en väldigt stark -02-kull som även utgjorde stommen i det juniorallsvenska laget (18-åringarna) som åkte ut i sudden death i playoff.

Anton Olofsson förklarar vidare att spelarna fått värdefull rutin från seniorspel under den gångna säsongen. De flesta i division 3-laget och fem av dem – Joel Ekström, Oscar Johansson, Gustav Bäckevall, Tim Svan och Noah Johansson – har spelat allsvensk innebandy. Joel Ekström och Oscar Johansson har haft framträdande roller i A-laget och i helgen togs de ut i all star-laget och blev utsedda till turneringens bästa forward respektive back.

– Det är våra två viktigaste spelare, säger Anton Olofsson.

Laget firade på egen hand med hamburgare efter guldet men kommer också att uppvaktas av hela FBC Lerum i samband med klubbdagen i början på maj.