• Emelie Nordqvist. Foto: Daniel Elfvelin
  • Albin Samuelsson. Foto: Daniel Elfvelin
  • Tränarna Girts Jekabsons och Tamara Kuchiki uppmuntrar Måns Westman. Foto: Daniel Elfvelin
  • Frida Sandgren. Foto: Daniel Elfvelin
  • Oliver Praetoriu. Foto: Daniel Elfvelin

LKK radade upp medaljer

Konståkning

Stolpe ut i SM, men stolpe in i Elitseriefinalerna. Det är så det brukar se ut för Emelie Nordqvist och så även i år när hon tog segern med knapp marginal i juniorklassen. Arrangörsklubben Lerums Konståkningsklubb kan stoltsera med ett snyggt facit – tre medaljer på fyra försök.

Precis som det brukar vara i de två stora nationella tävlingarna blev det en kamp mellan Emelie och Emelie. Emelie Nordqvist från Lerum och Emelie Ling från Solna har tidigare tävlat mot varandra i ungdomsklassen, men den här säsongen har båda tagit steget upp bland juniorerna och fortsätter att dominera.

Medan Solnaåkaren vunnit SM-duellerna två år i rad har Lerumsåkaren dragit det längsta strået i Elitseriefinalerna, där hon nu vann sin tredje raka titel. Emelie Nordqvist tog en stor ledning genom ett starkt åk i fredagens korta program, rivalen kröp närmare men inte hela vägen förbi i lördagens friåkning. Med 125,24 poäng vann Emelie Nordqvist med knappt två poäng till godo.

– Det var väl ett rätt bra avslut på säsongen men jag hittade inte riktigt känslan och åkte inte så bra i det långa programmet utan floppade i fem hopp. Det som spelar mest roll är hur jag åker, men det är klart att det alltid är kul att vinna, säger hon.

Som helhet är hon dock nöjd med säsongen där hon debuterade i en grand prix-tävling i Litauen. 15 år gammal hade hon egentligen kunnat tävla i ungdomsklassen ett år till, men har klarat det svåra steget väl. Exempelvis är juniorernas fria program längre och innehåller tre extra hoppkombinationer.

– Det är mer utmanande och allt känns mycket större än att tävla i ungdomsklassen.

I samma klass inledde även Frida Sandgren starkt och låg trea inför det fria programmet. Efter flera missar halkade hon dock ner till sjunde plats.

– Jag hade gärna behållit min placering men idag var jag lite borta i tanken, lite stressad. Det är mycket adrenalin och jag var trött efter gårdagen, säger Frida, som varit sjuk inför tävlingen.

Elitseriefinalen var Frida Sandgrens sista tävling som junior, men planen är att åka bland seniorerna i höst.

– Jag tänker fortsätta träna, sen ska jag börja plugga på högskola så jag får se hur det går att kombinera.

Redan innan damjuniorernas tävling hade Lerum inkasserat två medaljer, eller tre, lite beroende på hur man räknar. Oliver Praetorius och Albin Samuelsson tog brons i junior- respektive ungdomsklassen, där Måns Westman tog guld. Måns tränar med LKK:s elitgrupp men tävlar för Göteborgs Isdansklubb. Det är hans första stora tävlingsseger, som kom lika välkommet som oväntat då han dragits med en ryggskada hela säsongen.

– Jag tänkte bara på att jag skulle stå upp och göra mitt bästa. Jag har haft ont och tekniken har försämrats men idag satt i princip allt, jag hade inte kunnat göra det bättre, säger han.

Albin Samuelsson följde upp sitt brons från SM i december med samma valör i Elitseriefinalen, detta trots att han med sina elva år var två år yngre än den näst yngste deltagaren i startfältet.

– Jag tänker inte så mycket på det, utan går bara in och gör det jag gör.

Juniorlandslagsåkaren Oliver Praetorius gjorde inte någon av sina bästa tävlingar för säsongen och hade långt upp till ettan och tvåan. Hoppen satt i det fria programmet, men de konstnärliga poängen blev låga.

– Jag får köra programmet varje dag, jag behöver bli bättre i uttrycken och bygga på det som kallas för transition, det jag gör mellan hoppen.