Oliver Praetorius. Arkivfoto: Per Andersson

LKK värd för Elitseriefinalen

Konståkning

Lerums Konståkningsklubb genomför i helgen sin största tävling någonsin när man står värd för Elitseriefinalen. De stora namnen på nationell nivå finns på plats, liksom klubbens egna medaljhopp.

Efter att ha arrangerat mängder av tävlingar på regional och nationell nivå får LKK nu uppdraget att tillsammans med Göteborgs Isdansklubb arrangera Elitseriefinalen. Vid sidan av SM är detta årets mest prestigefyllda konståkningstävling dit landets bästa åkare kvalat in via en serie deltävlingar.

– Det finns krav på att ha funktionärer som är utbildade i allt från teknik och data till själva arrangemanget och där har vi rätt så många rutinerade personer, säger tävlingsledaren Per Andersson.

Tävlingen, som pågår från fredag till söndag, avgörs i Frölundaborg och inte hemmahallen i Stenkullen.

– Svenska Konståkningsförbundet har krav på till exempel publikkapacitet och närhet till ett par hundra hotellrum och de kraven kan vi inte uppfylla i Vättlehallen. Och sen tar vi chansen att försöka nå ut bredare till folk som inte redan är invigda i sporten och då är Frölundaborg ett bra alternativ, säger Per Andersson.

Sveriges två mest meriterade åkare – Anita Östlund och Alexander Majorov – kommer att finnas på plats. Gråboåkaren Anita Östlund har haft en säsong fylld med skador och sjukdomar men är anmäld i damklassen. Alexander Majorov, som nu avslutar karriären, deltar inte i själva tävlingen men uppträder i två isshower.

LKK har en lång tradition med toppåkare i föreningen och nu har man en stor bredd med fyra åkare som kvalat in till Elitseriefinalen. Albin Samuelsson tävlar i ungdomsklassen och Frida Sandgren samt landslagsåkarna Emelie Nordqvist och Oliver Praetorius i juniorklassen.

– Oliver och Emelie är klara medaljkandidater, säger Per Andersson.

Dessutom deltar Måns Westman, som tillhör LKK:s elitgrupp, men tävlar för Göteborgs Isdansklubb

– Klubben har jobbat hårt några år med att bygga upp en bra plattform och åkare som Oliver och Emelie har bett om att få komma till oss. Det är roligt att allt rullar på med skridskoskola och bredden i ungdomsverksamheten men det är också viktigt att vi har några affischnamn.