• Emma Rundcrantz.
  • Foto: Navaz Sumar
    Ottilia Lundgren.

Många Lerumsryttare i Scandinavium

Ridning

Lerums kommun är välrepresenterat när Gothenburg Horse Show drar igång idag, onsdag. Sex ryttare från Nääs Hästsportförening och två från Stannum Sportryttarförening har kvalificerat sig i allt från Sverigeponnyn till de internationella klasserna.

Den sista av ryttarna som blev klar för tävlingarna i Scandinavium är Emma Emanuelsson, Nääs, som togs ut av förbundskaptenen Henrik Ankarcrona när Sverige fick en extraplats i slutet på förra veckan.

– Det är viktigt och roligt att få ge chansen till Emma och en av de mest lovande yngre hästarna (Chaploon) i Sverige just nu. Det är viktigt att de får internationell rutin inför framtiden, säger han.

Emma Emanuelsson kommer till Göteborg med mängder av rutin från tidigare års tävlingar. Hon tävlade i både junior- och young rider-klassen innan hon 2014 slog till med en seniorseger i Gothenburg Trophy. Hon tog nu som elfte ryttare plats i den svenska hopptruppen.

Fantastisk möjlighet

Att få en grön armbindel har varit ett stort mål för många unga ryttare de senaste åren. Det betyder att man är en av fem talanger som får chansen att mäta sig med världens bästa hoppryttare.

Lövsta Future Challenge heter klassen där två Nääsryttare finns med. Ottilia Lundgren tog en av tre platser i ett kval och ytterligare två platser tillsattes av landslagsledningen, som ger Karin Martinsen nytt förtroende efter förra årets seger i klassen.

Ryttarna får ställa upp i samtliga tävlingar under veckan med undantag för världscupen och specialklasser och för flera av de tidigare deltagarna har uttagningen varit en inkörsport till landslaget.

– Det är en fantastisk möjlighet som Lövsta ger unga ryttare, jag är glad att jag får möjligheten och ska göra mitt bästa för att samla så mycket rutin som möjligt, säger Ottilia Lundgren.

Lerumsryttaren har inte ens fyllt 19 år och lyckas redan sitt första år som young rider-ryttare att kvala in till klassen för ryttare upp till 25 år. Hon har dock rutin från flera stora tävlingar, bland annat i Gothenburg Horse Show.

– Jag är bekant med arenan, men det är klart att det är en skillnad när det är en femstjärnig tävling. Det kommer att vara mer publik och jag tror att det kommer att kännas som en annan grej även om jag ridit där innan.

Stark comeback

I young rider-klassen för ryttare mellan 16 och 21 år rider Wilma Glans och Emma Rundcrantz, även de från Nääs. De är två av tio svenska ryttare som får sällskap av lika många deltagare från övriga Europa. Strömsholm är den enda övriga föreningen som lyckats kvala in med två ryttare.

För Emma Rundcrantz var en biljett till Scandinavium länge avlägsen. En skada på hästen Tirs Pesto gjorde att hon missade tre av de sex kvalomgångarna, men efter en stark comeback lyckades ekipaget klättra högt från den jumboplats de hade inför sin första start i februari. Nu deltar 19-åringen för andra gången i Gothenburg Horse Show efter sin fjärde plats i juniorklassen för två år sedan.

– I början av hösten var målet att komma dit och vi åkte till Holland för att träna, men när skadan kom visste jag att jag inte skulle kunna vara med i de första kvalomgångarna och sen gick jag in med inställningen att det inte skulle gå. Det är svårt att komma tillbaka i form så snabbt och jag tror att alla är lite chockade att jag kom med, säger hon.

Vad har du för mål?

– Jag är tacksam att bara få chansen att rida och vill göra bra ifrån mig. Det är klart att jag gärna vill ta en topplacering men får se hur formen är när vi kommer in på arenan och det är mer nervöst än vanligt för både mig och hästen.

Tre ponnyryttare

Flest ryttare med lokal anknytning tävlar i Sverigeponnyn. Även här har Nääs en representant i Alice Nyhus och från Stannum deltar Leah Rohberg och Alva Dahlin. Hela 401 ekipage har ridit kvalomgångarna och 26 av dem har tagit sig vidare till Scandinavium där de inleder med en semifinal idag, onsdag.