Wilma Jacqueline Glans. Foto: Daniel Elfvelin

Nääs slog rekord i Scandinavium

Ridsport

Emma Emanuelsson, Karin Martinsen, Ottilia Lundgren, Wilma Jacqueline Glans, Emma Rundcrantz och Alice Nyhus – det gick inte en dag under veckan i Scandinavium då inte någon av Nääs sex ryttare tävlade.
– Vi brukar ha med tre, fyra stycken, men vi har aldrig haft med så här många, säger lagledaren Per-Arne Petersson.

Varken innan eller efter bildandet av den nya klubben Nääs Hästsportförening har man haft så många deltagare under ett och samma år. Den tidigare rekordnoteringen är nio år gammal.

– 2010 hade vi fem ryttare med, säger Per-Arne Petersson.

De tävlade nu i allt från Sverigeponnyn till de internationella seniorklasserna, klubben saknade enbart representation i juniorklassen.

– Det betyder jättemycket och att vi har en sådan bredd är fantastiskt roligt. Vi jobbar för att sätta Nääs på kartan och vill att de bästa ryttarna som bor och verkar i kommunen ska rida för vår klubb. Och att ha så många med på ett så stort evenemang som nästan är hemmaplan för oss är otroligt stort.

Samtliga deltagare förutom ponnyryttaren Alice Nyhus hade rutin från tidigare upplagor av Gothenburg Horse Show, men flera av dem tävlade i nya klasser. Bara 19 år gammal kvalade Ottilia Lundgren in till Lövsta Future Challenge, för talangfulla ryttare upp till 25 år, och ställdes mot den internationella världseliten. Bland annat red hon mot de svenska giganterna Rolf-Göran Bengtsson och Peder Fredricson.

– Det är inte varje dag jag rider med alla de här stora stjärnorna och det gav mycket att få vara med att se och lära och det var första gången jag red en femstjärnig tävling, så det var större och svårare banor än jag är van vid, säger hon.

Och även om hon ridit i Scandinavium förut var hon inte van vid en så stor publik som applåderade bara hon red in som svensk ryttare på banan.

– Men det är sånt man får lära sig att hantera.

Bäst gick det i söndagens 1,45-hoppning där en rivning visserligen kostade en plats bland de placerade ryttarna, men där ridningen stämde bra.

– Och jag var nöjd över att bara få vara där och rida med de stora.

Även Karin Martinsen och Emma Emanuelsson red de internationella klasserna. Karin Martinsen red liksom Ottilia Lundgren i Lövsta Future Challenge, men slapp kvalet då hon togs ut av landslagsledningen. Hon tog bland annat en niondeplats efter en felfri runda i den inledande dagens 1,40-hoppning.
2014 års Gothenburg Trophy-vinnare Emma Emanuelsson fick chansen att tävla sedan Sverige fått en extraplats. I fredagens 1,50-hoppning placerade hon sig genom att komma tolva med en rivning.

Wilma Jacqueline Glans var tillbaka för tredje året i Scandinavium. Tidigare har hon ridit juniorklassen men avancerade nu upp till young rider.

– Det är roligt att få hoppa högre och i och med att jag varit här två gånger vill jag ha en större utmaning och nu är jag här för att prestera, sa hon efter torsdagens runda.

Som bäst blev det en tredjeplats i klassens tre rundor och i lördagens final blev hon sjua efter ett misstag på banan.

– Jag gjorde en av mina bästa rundor med Alma men tyvärr blev det en rivning, det var lite surt när det var så nära felfritt. Jag tyckte att hon var värd en lite bättre placering.