Björn Aiff passerar mållinjen efter nästan 14 timmar. Foto: Magnus Östh

Offensiv Björn nöjd efter 22 mil

Skidor

En vid- underlig utsikt över ett snötäckt landskap väntade Nordenskiöldsloppets deltagare som åkte skidor tur och retur mellan Jokkmokk och Kvikkjokk i lördags. Björn Aiff uppskattar att han njöt av naturupplevelsen mellan en kvart och 20 minuter, resterande tid var han inne i sin egen bubbla när han kämpade sig igenom de 22 milen.

För andra året i rad reste Stenkullenbon Björn Aiff från Lerum till Jokkmokk för att delta i världens längsta skidlopp. Efter ett par sjukdomsdrabbade månader var han en vecka före loppet inte ens säker på att han skulle ställa upp och väl på startlinjen var han väldigt osäker på hur kroppen skulle reagera.
Björn konstaterar dock att han lyckats konservera formen väl. Faktum är att han till och med var i täten och drog de första milen i stark motvind, vilket bland annat var tacksamt för norrmannen Andreas Nygaard som vann för tredje året i rad.

– Jag vet ju att Nygaard och de andra bästa åkarna tar det lugnt de första sex, sju milen men jag tyckte att det var lite kul att ligga i ledningen och försöker alltid att hålla ett jämnt tempo. Och det var roligt att ligga där framme och prata med världsstjärnorna som är lite av idoler för mig, säger Björn Aiff.

Vid vändningen i Kvikkjokk var han av förklarliga skäl rejält mör efter åtta mil i motvind, men med vinden i ryggen började energin komma tillbaka.

Björn berättar hur kraften pendlar fram och tillbaka och vilken mental kamp det är att genomföra ett så långt lopp, vilket också gör det svårt att njuta av den storslagna naturen.

– Det är en väldigt fin utsikt men man är väldigt fokuserad på det man gör och tänker nästan ingenting på det som finns runtomkring.

Men totalt sett kände han sig stark, de sista fyra milen hade han ett bra flyt och passerade mållinjen med en positiv känsla efter 13 timmar, 54 minuter och 10 sekunder. Tiden resulterade i en 30:e plats bland drygt 400 deltagare. Det var några placeringar sämre än förra året, men å andra sidan var startfältet starkare.

– Efter förra gången sa jag egentligen ”aldrig mer” men den här gången var det en trevligare upplevelse.

Framför allt slapp Björn att frysa då han klätt sig bättre jämfört med fjolåret. Det enda missödet var att han missade att plocka upp sin pannlampa som låg vid en station, men det var bara de sista fem kilometerna han behövde åka i mörkret och han kunde då dra nytta av skenet från en annan åkares lampa.

Björn åkte till tävlingen tillsammans med kompisarna Mikael Zachrisson och Per Nielsen från Lerum som också stod för bra insatser.

– Speciellt Per som kapade sin tid rejält från förra året. Mikael sa att han tyckte att det var jobbigt men klarade 15-timmarsgränsen med fem minuter till godo så jag tror att han också är nöjd.

Mikael blev 54:a på tiden 14,55,16 och Per 101:a på tiden 16,44,18. Ytterligare en Lerumsbo deltog i tävlingen, Emil Rydh kom på 194:e plats på tiden 19,04,58. Det var Emils debut i Nordenskiöldsloppet, men han har även tidigare visat prov på en uthållighet över det vanliga i skidspåren. Sommaren 2017 drabbades han av typ 1-diabetes men vill visa att det går att fortsätta idrotta trots sjukdomen och 2018 ställde han upp i tre lopp under Vasaloppsveckan.