Efter åtta år läggs det populära loppet Risveden Terräng ner. Bilden visar målgången efter 18,6 kilometer i förra årets tävling. Arkivfoto: Daniel Elfvelin

Risveden Terräng läggs ner

Sport

LÖPNING: Planeringen inför den nionde upplagan av Risveden Terräng var i full gång och anmälningarna hade börjat komma in. Nu meddelar arrangörerna att loppet läggs ner.

Det var i söndags som Sjöviks SK:s löparsektion tog beslutet. Orsaken är att de ansvariga personerna har fått förändrade arbetsförhållanden som gör att de inte längre har den tid som krävs.

– Tanken var att hålla på i åtminstone tio år, men nu kan vi inte göra ett lopp på den nivån vi vill och då är det bättre att inte ha något. Det är bättre att folk kommer ihåg att vi har gjort åtta riktigt bra lopp, säger Mattias Balkander.

2011 startade han Risveden Terräng tillsammans med Patrick Samuelsson, Lasse Sjåstad och Hasse Eliasson. De marknadsförde loppet som en bana med 22 backar, nio sjöar och en vägg. Den branta stigningen upp till utsiktspunkten Klevsjö loft har varit en sällsynt tuff utmaning och blev de sista åren även en tävling i tävlingen. Loppet har vuxit till ett av kommunens största arrangemang och totalt har 7 000 deltagare anmält sig till någon av klasserna, 2018 hade man 877 deltagare. Beslutet har resulterat många kommentarer och reaktioner från löpare som kommer att sakna loppet.

– Det gör en både stolt, glad och ledsen, ledsen för andras skull också. Men det är mycket jobb som ligger bakom, periodvis som en extra heltidstjänst och vi gör detta helt ideellt.

Undersökte ni möjligheten att lämna över stafettpinnen?
– Det här har varit vår baby som vi brunnit för vilket gjort att vi har lagt ner lite extra kärlek. Vi ser inte att vi kan hitta några andra som gör loppet på det sätt som vi vill att det ska vara, sen kan ju några andra arrangera ett annat lopp.

Beslutet innebär även att långfredagens planerade provlöpning av tävlingsbanan ställs in. De som anmält sig årets upplaga den 14 september blir kontaktade och får startavgiften återbetald.