Emma Rundcrantz. Foto: Daniel Elfvelin

Rundcrantz med i matchen

Ridsport

En retsam rivning gjorde att Emma Rundcrantz inte fick vara med och slåss om pallplatserna i young rider-klassen. Hon grämer sig lite men är samtidigt nöjd med insatsen i Scandinavium, dit hon nyligen inte ens trodde att hon skulle ha en sportslig chans att kvala in.

Med fyra fel i finalen försvann möjligheten till en verklig framskjuten placering och Emma Rundcrantz slutade sexa, precis före klubbkompisen Wilma Jacquline Glans på sjundeplats.

– Det var ett väldigt onödigt nedslag och det hade varit roligt att vara med i omhoppningen, så på ett sätt känns det lite surt, men jag är jättenöjd att jag bara fått vara med och rida och vi har visat att vi är med i matchen och att man inte kan räkna bort oss, säger hon.

När hästen Tirs Pesto vrickade ena hoven i höstas förlorade Emma Rundcrantz värdefulla träningspass i sadeln och dessutom missade ekipaget de första tre av sammanlagt sex kvaltävlingar till Gothenburg Horse Show. Av förklarliga skäl njöt hon därför av rundorna på arenan och under torsdagen bjöd hon på ett leende när hon lämnade banan, trots att de även då hade marginalerna på fel sida och rev sista hindret.

– Det är klart att det är nervöst och det är en väldigt intensiv vecka, men samtidigt är det såna här tävlingar man drömmer om och om någon hade sagt till mig i januari att jag skulle få vara med i Scandinavium så hade jag bara skrattat, säger hon.

På kort tid hittade de formen.

– Det är mycket tack vare min tränare Anna Emanuelsson, hon har hjälpt mig med markarbete, hoppning, allt. Hon har sett vad som varit bra och vad som varit dåligt och vad vi behövt jobba på. Jag fått ett helt annat självförtroende och vi har ett helt annat samspel.

Med en oväntat stark comeback funderar nu Emma Rundcrantz på att tävla utanför Sveriges gränser, vilket inte var planen när säsongen startade.

– Det är lite oklart men fortsätter det att gå så här bra vill jag ut på tävlingar utomlands för att visa att vi kan vara med där också.

Hon siktar även mot ungdomsklasserna i Falsterbo och SM både individuellt och i lag, där hon förra året var med och tog ett brons för Nääs.

– Det är en sport där vi hela tiden rider individuellt och det blir en annan grej när man rider i lag och pushar varandra. Sen tycker jag att Nääs har en så bra stämning i klubben att det är extra roligt att rida i lag där.