Hur mycket 25-åriga Lisa van Ginhoven tappade i vikt får hon inte avslöja. Inte heller hur länge hon var med i programmet. Foto: Andres Lundberg.

Tappade vikt i Biggest loser

LERUM

Lerumsbon Lisa van Ginhoven sökte till TV-programmet Biggest loser mest som en rolig grej och kom med. Det blev en tuff tid, både psykiskt och fysiskt, men hon fick en helt ny livsstil och hon vann livet tillbaka.

– Jag var tidigare innebandyspelare och rörde mycket på mig, men så slutade jag och kilona började komma. Jag flyttade också hemifrån och åt lite vad som helst som var rätt onyttigt.
– Jag kan väl säga att det var lättare att ligga hemma på soffan och äta än att ta sig ut och röra på mig. Jag struntade i att ta hand om min kropp.
Deltagarna i den nionde säsongen av Biggest loser har alla länge kämpat med övervikt och svikande hälsa och de bär på olika erfarenheter – och olika tungt bagage. En sak har de dock gemensamt, de kämpar för sina liv. Det är nu eller aldrig, sista utvägen.
– Om det finns någon som övervägt att söka till programmet men inte vågat så kan jag säga att det är så himla värt det.
– Det är något av det bästa jag gjort.

Lisa berättar att hon aldrig varit med i tv tidigare och inte hade några förväntningar på hur det skulle bli. Hon misstänkte att det skulle bli tufft och det visade sig stämma. Hon säger också att hon fick ut mer än vad hon trodde och fick bearbeta psykiska saker som hon inte planerat att ta itu med, men som hon nu fick kämpa sig igenom.
– Det var en otroligt påfrestande miljö att leva i både för kroppen och för psyket, men jag lärde mig att ta itu med jobbiga saker som jag inte orkat eller valt att inte ta itu med innan.

De 14 deltagarna bodde på Ekolsunds slott för att tävla i viktnedgången. Med dagliga träningspass, insiktsfulla hälsokontroller och tuffa tävlingar mötte de rejält motstånd, men byggde också en stark gemenskap och hittade stort stöd hos varandra.
– Jag var inte beredd på hur tajt jag skulle bli med de andra. Vi blev som en liten familj, så det var en jättepositiv överraskning.
– Vi stöttade varandra för det var ju jobbigt att inte ha någon kontakt med yttervärlden. Direkt tog de ifrån oss våra mobiler och sedan fick vi inte prata med någon. Det var som att leva i en bubbla.
Programledare för Biggest loser Sista utvägen är Anna Brolin som tillsammans med coacherna Mikael Hollsten och Pischa Strindstedt, doktor Mikael och näringsfysologen Kristina Andersson hjälper deltagarna att göra livsviktiga förändringar när det gäller mat och träning.Vad har du lärt dig under den här tiden?
– Jag har lärt mig att jag klarar så fruktansvärt mycket mer än vad jag har trott och att jag har mer viljestyrka än vad jag trodde.
– Idag är träning en större del av livet för mig än tidigare och jag har fått större kunskap om mat. Jag har också lärt mig att inte glömma att ta hand om mig själv.

Lisa van Ginhoven har bott hela sitt liv i Lerum med undantag från en tid i Göteborg och i Gråbo. Efter gymnasiet åkte hon till USA i ett år för att jobba som au pair. Tillbaka i Sverige jobbade hon drygt fyra år som tulladministratör innan det var dags att söka till lärarhögskolan i Umeå, för att bli gymnasielärare i svenska och engelska.
– Det var de ämnena som jag älskade när jag själv gick på gymnasiet och jag har alltid älskat skolan. Jag tycker även att undervisning är väldigt roligt och jag tycker det är kul att prata inför folk, så jag dras väldigt mycket till läraryrket.
Lisa berättar att när utbildningen är färdig kommer hon att bli kvar i Umeå, där hon har vänner och pojkvän. En pojkvän hon alltså inte fick prata med under hela inspelningstiden.

I Biggest loser Sista utvägen bjuds det på tårar och motgångar, deltävlingar och avsked. Starka viljor och mycket kamp tar till sist ett fåtal kämpar till invägningen i finalen, som sänds i juni. Där är det den största förloraren av vikt som vinner. Programmet hade premiär i måndags och sänds på måndagar och tisdagar i sjuan och i TV4 Play. Hur det går för Lisa får vi se under resans gång.
ANN-CHARLOTTE EDGAR