Foto: Daniel Elfvelin
Anders Holmqvist

Team Lerum till allsvenskt kval

Bowling

Team Lerum hade den allsvenska kvalplatsen i egna händer när man tog emot jagande BK WIK i söndags. Och hemmalaget var som bäst när det gällde, presterade säsongens bästa resultat och vann en övertygande seger.

BK WIK kom till Lerum efter en seger i den svåra bortamatchen mot BK Edet tidigare under dagen. Därmed satte man press på Team Lerum, som ville undvika en spännande sista omgång under helgen som följer och istället säkra kvalplatsen.

Efter matchen berömde Anders Holmqvist gästerna för att de bjudit på det tuffaste motståndet i Lerums bowlinghall under säsongen, men det räckte inte när hela sex hemmaspelare var över 800 poäng. Lerum presterade toppnoteringen 6 896 poäng och vann med 16–3.

– Jag tror att alla var extra taggade idag och vår målsättning är att gå upp i allsvenskan som vi oturligt åkte ur förra säsongen, säger Anders Holmqvist, som var bäst av alla i matchen.

Intern kamp

I den tredje serien var han en futtig kägla ifrån en 300-serie och hamnade till slut på 1011 poäng, hans bästa resultat för säsongen.

– Jag har tränat flitigare de senaste veckorna och då har spelet lossnat på en gång.

I och med resultatet tog han även kommandot i en intern uppgörelse. Han kan nu stoltsera med det bästa snittet i Team Lerum då han gick förbi Peter Thorsson. Men det är med knapp marginal, Holmqvist har ett medelsnitt på 218,74 poäng per match, jämfört med Thorssons 217,74. Den nye tvåan sätter dock ingen prestige i kampen.

– Det var väntat, det är underbart att han spelar så bra, säger Peter Thorsson.

– Men Peter är vår bäste hemmaspelare, tillägger Anders Holmqvist.

Lagledaren Sonny Jonsson var nöjd när han redan efter den tredje serien kunde bjuda på en segerintervju. Han konstaterade att Lerum har en bra bredd och att man har stor nytta av att laget är fullt av rutinerade spelare som inte darrar i de avgörande lägena.

– De flesta har spelat i elitserien och plockar fram det där lilla extra när det kommer till såna här matcher och så har vi Åsa (Fors), som är en av Sveriges bästa damspelare, hon är grym, säger han.

Åsa dubblerar

Under säsongen har hon kombinerat stabila insatser i Team Lerum med elitseriespel för Öis damer.

– Jag har sagt att jag hjälper Öis eftersom de vill ha mig. Det är roligt att mäta sig med de bästa damerna, men det är roligt att spela här också, säger Åsa Fors.

Liksom sina lagkompisar ser hon nu fram emot kvalet. På lördag avslutar Team Lerum grundserien mot BK Virveln och först därefter vet man vilket lag som står för motståndet i den första av potentiellt två kvalmatcher.

– Det är alltid mer nerver i de matcherna, men det är också de som är roligast att spela under hela säsongen och det är då du måste visa att du kan prestera under press, säger Åsa Fors.