Foto: Daniel Elfvelin
Återvänder. För över 20 år sedan slutade Per Samuelsson som stationschef på en bensinmack i Sandsjöbacka. Nu tar han över ansvaret för macken i Hulan.

Tillbaka i nygamla spår

Lerum

Idag är antalet bensinmackar i Sverige bara en femtedel så många som de en gång var. Per Samuelsson lämnade branschen innan de tuffaste åren började, men återvänder nu för att driva Shellmacken vid Hulanmotet.

Hyllorna med hyrfilmer har försvunnit, snabbmaten har gjort sitt stora intåg och kaffe är minst lika viktigt som bensin. Mycket skiljer mellan den bensinmack Per Samuelsson lämnade på 90-talet med den han tar över idag.

– Men jag känner mig hemma, säger han.

Per Samuelsson drev sin egen Shellmack i Partille mellan 1983 och 1990 och var därefter stationschef på en i Sandsjöbacka fram till 1996. Sedan dess har han jobbat som bilförsäljare innan han valde att säga upp sig.

– Jag trivdes inte längre i bilbranschen, det företag jag jobbade på blev för toppstyrt, jag kunde inte längre improvisera som jag var van vid.

55 år gammal tar han nu alltså istället steget tillbaka till sin tidigare bransch.

– Visst var det en trygghet med det andra jobbet men det är viktigt att må bra. Jag är inte ute efter att tjäna en massa pengar utan vill ha ett roligt arbete som jag trivs med.

Stor utmaning

Utmaningen är stor, det är Per Samuelsson förberedd på och siffrorna talar sitt tydliga språk. Som mest, 1939, fanns det 12 800 mackar i Sverige. Idag finns det 2 659, 1 000 färre än för tio år sedan och det mesta pekar på att det blir ännu färre framöver. Detta enligt St1 som köpt Shells verksamhet i Hulan och använder dess varumärke under licens. 

– Jag har bara hållit på i tre veckor men det är en utmaning att få butiken att bli bättre och det är en utmaning jag vill ha. Jag vill öka försäljningen och öka kundantalet.

Stationerna tjänar mindre på bränsle och bildelar och måste hitta andra sätt att få verksamheten lönsam. Det nämnda fair trade-klassade kaffet och snabbmaten är en viktig del. Efter mer än 20 års frånvaro från branschen är betydelsen av den här försäljningen det som förvånat Per Samuelsson mest. Han anammar det nya men vill samtidigt backa bandet och återinföra mer en traditionell mackservice.

– Jag bytte torkarblad åt en kund i förrgår och igår bytte jag glödlampa för en dam. Hon blev jätteförvånad, kunderna är inte vana vid att man gör sånt längre.