Foto: Polisen
Bedragare. Männen lurade till sig pengar av äldre människor.

Två års fängelse för brott mot äldre

Kommunen

Männen satte i system att lura äldre personer och stjäla deras bankkort när de tog ut pengar ur bankomater.
Idag, torsdag, meddelades deldomen mot en av medlemmarna i den internationella ligan i Alingsås tingsrätt. Straffet blev två års fängelse och att betala drygt 200 000 kronor i skadestånd.

Mannen, som är född 1985 och medborgare i Rumänien, döms i Alingsås tingsrätt för egenmäktigt förfarande, grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri. Förutom de två åren i fängelse ska han betala skadestånd till en rad personer och banker som han har utsatt för brott, totalt är beloppet på 213 793 kronor.
Åklagaren hade yrkat om utvisning men denna avslogs. Detta eftersom brotten begicks för närmare fem år sedan, och under en begränsad tidsperiod. Mannen är dessutom numera etablerad i ett annat land, där han har familj och jobb.
Gärningsmännen i den internationella ligan, där 34-åringen ingår, har begått brotten på likartade sätt. Tillvägagångssättet har varit att kika över axeln på äldre personer som står vid bankomater för att på så sätt se vilken pinkod som används.
– Den misstänkte har sedan distraherat offret genom att låtsas att offret tappat en sedel. Brottet går till så att gärningsmannen tar upp sedeln från marken, går fram med sedeln till det äldre offret som nyss tagit ut pengar från bankomaten. Under samtalet stjäl en annan gärningsman kortet ur bankomaten och ersätter det med ett annat kort. Därefter kan tjuven snabbt tömma offrets konto eftersom tjuven redan har sett vilken pinkod som använts, säger Håkan Carlsson, chef för polisens Cirkagrupp, som har utrett brotten, i ett pressmeddelande.
Ligans brottslighet skedde 2014 i dels västra Sverige och dels Stockholm. Åtalet omfattade 21 äldre målsägare, varav två blev lurade vid bankomaten vid dåvarande SE-bankkontoret på Brobacken i Lerum och en på Mjörnbotorget i Gråbo.
34-åringen, som har varit internationellt efterlyst, greps i ett annat europeiskt land och utlämnades till Sverige.
– Åtalet visar att personer som begår brott mot våra äldre inte kan räkna med att klara sig undan, trots att brotten begicks för många år sedan och att man lämnat landet. Det ska vara förenat med stor risk för straff om man kommer till Sverige för att begå brott. Och blir man dömd så ökar risken att åka fast om man kommer hit igen för att begå nya brott, säger Håkan Carlsson.
34-åringen har inför rätten uppgett att han kom till Sverige 2014 för att jobba i byggbranschen. Detta blev dock inte av. Istället blev han medlem i ligan som lurade äldre på sina bankkort, som de sedan tog ut pengar ifrån. Han säger att han aldrig var delaktig i någon planering och tog inga initiativ utan följde bara instruktioner. Han förklarar att han fick en summa efteråt, och att den aldrig var högre än 1 000 kronor. Han har också sagt att han kände sig pressad att delta.
Han erkänner vidare att han efter att ha varit i Sverige åkte till Rumänien och därefter till Paris, där han begick något liknande brott.
Mannen åtalades för 20 brott. Han erkänner att han har begått 13 av dem, däribland de i Lerum och Gråbo, och i dessa fall finns det filmer och fotografier där han syns. För att han ska kunna dömas i de övriga åtalspunkterna krävs att det är ställt utom rimligt tvivel att han har varit på plats och deltagit i brottsligheten. Åklagaren menade att sättet att begå brottet är unikt, och att detta talar för att han har varit med även vid dessa brott. Det är också så att bankkort som använts där 34-åringen bevisligen var med har använts även i dessa fall. Rätten konstaterar dock att i brist på utredning om vad mannen har varit och gjort de aktuella tidpunkterna kan det inte uteslutas att någon annan i ligan har begått just dessa brott. Ett av de nekade brottstillfällena finns bevis för att 34-åringen har varit med ligan på anslutande brottsplatser, och där döms han för medverkan, i de resterande nekade tillfällena finns dock inget som direkt knyter honom till gärningarna och därför frikänns han i dessa åtalspunkter.