• Foton: Mia Elnif
    PLANERING. Det är mycket som ska planeras inför fotoutställningen, så förberedelserna är i full gång.
  • Foto: Mia Elnif
    BYTER TANKAR. Några av klubbens medlemmar studerar foton, som kommer att visas under helgens utställningen.

Vårsalong med Fotoklubben

Lerum

Ett tecken på att våren är här är Lerums Fotoklubbs årliga Vårsalong, i år för elfte gången.
En mängd fotografier utlovas, under helgens två dagar. Både monterade på väggen, men också svävande i luften.

– Genom att låta bilderna sväva blir det rymd i rummet, konstaterar Mia Elnif, som är klubbens ordförande.

– Vi gjorde detta även förra året och det blev väldigt lyckat och det känns som att fler vågar ställa ut.

Hon uppskattar att runt 300 foton kommer att visas upp och av dem närmare hälften ovanför golvet. Motiven är väldigt blandade, men naturligtvis en hel del natur- och djurbilder.

Stor bredd

Klubbens bredd avspeglar sig i utställningen och här finns både amatörer som yrkesfotografer, vilket gör att det finns goda möjligheter att få inspiration och möjlighet att byta erfarenheter.
Sedan förra utställningen har några av medlemmarna flyttat, men det har också kommit med nya. Av de 48 medlemmarna kommer hälften att finnas på plats i Tingshuset under helgen. En av dem är Tony Döbrösi, som är med för första gången.

– Jag ställer ut sju motiv och det ska bli väldigt roligt, säger han.

– Tidigare målade jag, och har haft tre utställningar, men då vi köpte ett gammalt hus i Sjövik fanns inte riktigt den tiden. Det var då jag började fotografera med mobilen istället.

Tony fick blodad tand och för tre år sedan köpte han en riktig kamera. Han trodde att han kunde fotografera, men då han kom i kontakt med Lerums Fotoklubb insåg han att det inte var så.

– Jag upptäckte att jag inte kan någonting och framför allt inte vad det gäller bildbearbetning. Nu har jag tagit mig an det i Photoshop.

Klubben startade i oktober 2008 och sedan januari förra året har de egen lokal på Industrivägen i Gråbo, där de träffas varje vecka för att utbyta erfarenheter. Under året ordnar de också workshop, kurser, föreläsningar och gör utflykter till intressanta fotoplatser, där de lägger fokus på praktisk fotografering och hjälper varandra med råd och tips. Vilket har gett resultat.

– Jag har tittat tillbaka på vad vi ställde ut tidigare år och vi har blivit så mycket bättre, konstaterar Mia och tillägger:

– Nu ser vi fram mot helgens utställning.