Arkivfoto: Daniel Elfvelin
Samarbetar. Lerums kulturskola samarbetar ofta över ämnesgränserna. Här ett nummer från Cats när sång-, musik- och danseleverna satte upp en show med musikaltema 2018.

60-åring har vuxit sig stor

Kommunen

60 år – 60 programpunkter. När Lerums kulturskola jubilerar sparar man inte på krutet utan firar med en aktivitet för varje år sedan starten 1959.
– Vi vill vara i varje kommundel och visa stort som smått, säger kulturskolechefen Christina Aurell.

Du kan bli överraskad i matvarubutiken, på tågstationen, på vårdcentralen. Lerums kulturskola kommer att dyka upp lite varstans nästa vecka.

– Bli inte rädd, det är bara vi, säger Christina Aurell.

Bland det första som händer är att den så kallade kommunhusorkestern spelar på Bagges torg på måndag. Konstellationen består av politiker och tjänstemän och att några av dem inte spelat instrument på 20-25 år är inget som märks, enligt en imponerad Christina Aurell. På scenen finns bland annat ett av kommunalråden – Lill Jansson (L) har dammat av flöjten.

Det finns programpunkter under hela veckan med lördag som den mest intensiva dagen då man anordnar en familjedag. Christina Aurell slår även ett slag för Lerumstoppen på fredag, då en vinnare ska utses i den tävling där skolor skrivit låtar som spelats på Radio pE20. Avslutningen sker på söndag med en stor jubileumskonsert där bland annat måndagens flöjtspelare, Lill Jansson, ska tala.

– Det blir musik, tal, konfetti från taket, det kommer att hända mycket.

Kulturskolan firar en verksamhet som vuxit sig stor under sina sex decennier. Man startade 1959 med 285 elever som spelade piano, fiol, cello, klarinett, trumpet, blockflöjt, mandolin, gick i rytmik och sjöng i kör. Idag finns över 1 000 elever som har betydligt fler ämnen att välja emellan. 1995 gick man från att vara en renodlad musikskola till att även erbjuda drama, dans och konst på schemat.

– Sedan dess har vi utvecklat det till där vi är idag där vi samarbetar över gränserna och har föreställningar där många ämnen är inblandade, det är inte alla kulturskolor som klarat av det, säger Christina Aurell.

Eleverna får ganska tidigt lära sig att samarbeta.

– Egentligen är det bara olika sätt att uttrycka sig på och slår du på tv:n idag så ser du en blandning av dans, bild, drama och musik. Nu står kulturskolan inför nästa paradigmskifte.

Utbudet ska breddas med kortare kurser, exempelvis på loven. Ett par nyheter finns på schemat.

– Vi har smugit igång lite med film och i höst kanske vi kommer att ha slöjd.