• Foto: Per Anger
    Anna Mannheimer är årets gästutställare vid Jonsereds trädgårdar.
  • Foto: Per Anger
    Planering. Anna Mannheimer och de övriga i gänget på Jonsereds trädgårdar tittar på de senaste ritningarna över en kopp kaffe.
  • Foto: Per Anger
  • Foto: Per Anger

Anna Mannheimer är årets gästutställare i Jonsered

Jonsered

Anna Mannheimer är årets gästutställare på Jonsereds trädgårdar. Vi träffade henne i den vackra parken för att få veta mer om hennes gästträdgård.

Anna Mannheimer är bland annat komiker, programledare och journalist. Sedan 2017 gör hon även en av Sveriges mest populära poddar tillsammans med Mia Skäringer.

Men just nu ligger fokus, åtminstone delvis, på Jonsereds trädgårdar och hennes trädgårdskreation. I måndags var Mannheimer på plats i trädgårdarna för att träffa teamet och gå igenom ritningarna. Bland annat avhandlades frågan om, eller snarare avsaknaded av, perenner.

– Just nu är det tydligen en kris i hela Europa med perenner, så vi får kanske tänka om lite för att få det att funka. Vi har ett kreativt krismöte, det är väldigt roligt och idéerna blomstrar, säger Anna Mannheimer och skrattar.

Hennes gästträdgård i Jonsered har fått namnet Slänten, och är en blandning av stilar. Och just att begränsa sig har varit det svåraste för Anna Mannheimer.

– Jag har haft tankar om att göra en fjärilsträdgård med växter som drar till sig fjärilar och tankar på en doftträdgård där allt man går mellan bara luktar. Men jag har också tänkt att jag skulle ha en giftig trädgård med väldigt vackra men otroligt giftiga växter som man inte får röra. Jag har även haft en dröm om den vita trädgården där allting är lite magiskt och lyser upp i månsken. Det har varit väldigt många olika tankar för trädgården och nu blev det nästan alltihop på en gång.

Vad har du för erfarenheter av odling och trädgård sen tidigare?

– Jag blev med en liten trädgård för sju år sedan, och sen dess har vi haft ett ibland lyckligt och ibland olyckligt kärleksförhållande. Men jag tänker väldigt mycket på trädgården och håller på med den väldigt mycket. Jag är inte så duktig och misslyckas ganska mycket men jag tycker att det är fantastiskt roligt.

Erika Bertilsson, arbetsledare vid Jonsereds trädgård, tycker att det har varit jätteroligt att samarbeta med Anna Mannheimer.

– Hon har kommit in med all sin energi och glädje och det smittar av sig, säger Erika Bertilsson.

Årlig gästutställare

Jonsereds trädgårdar invigdes 2014 och har sedan dess haft en årlig gästutställare som förgyllt en del av den 1800-talsinspirerade herrgårdsträdgården.

– Vi vill hela tiden förnya oss och jag tänker att det finns mycket att berätta med en trädgård, säger Erika Bertilsson.

Förra året var det den folkkära skådespelaren Tomas von Brömssen som fick designa sin egen trädgård och året dessförinnan var det engelska trädgårdsdesignern och Yellow book-författaren Susie White som skapade en traditionell engelsk trädgård. Deras två trädgårdar finns kvar och kommer också att kunna beskådas på invigningen av Anna Mannheimers trädgård den 9 juni.

– Annas trädgård kommer att bli jättespännande, rolig och vacker, säger Erika Bertilsson.

Tal, musik och trädgårdssnack

Det är ett gediget program som väntar under dagen med bland annat invigningstal av kommunstyrelsens ordförande Marith Hesse (M), harpspel, ett operaquiz samt musik och sång av Jonsereds musikkår och Jonsereds barnkörer. Vidare hålls ett ”trädgårdssnack” med Anna Mannheimer och Peter Svenson, trädgårdsmästare vid Jonsereds trädgårdar.

Förra året var första gången Jonsereds trädgårdar räknade besökarna. Resultatet var långt högre än vad man trott – närmare 49 000 personer. Och populariteten håller i sig, hittills i år har parken redan haft mer än 10 000 besökare.