Coop köper Nettos butiker

Gråbo

Coop har tecknat ett avtal om att förvärva Nettos svenska butiker. I affären ingår 163 butiker, bland annat den på Mjörnbotorget i Gråbo, som på sikt kommer att stöpas om till Coops nya butiksformat.

Säljare är danska Salling Group Danmarks största konsumentföretag, som bland annat driver Netto i Danmark, Tyskland, Polen och Sverige.

Hela Nettos personalstyrka, som är 2 000 personer, följer med vid köpet.

Det har funnits information om att inte alla butiker skulle drivas vidare, vad som gäller för butiken i Gråbo är dock inte klart ännu.

– Eftersom det är en stor affär som nu görs har vi anmält den till Konkurrensverket för prövning. Under den tid prövningen pågår kan vi inte uttala oss om enskilda butiker eller orter. Men grunden i affären är att Netto har ett väldigt bra butiksnät i södra Sverige som kompletterar Coop bra. Vi vill göra om absoluta merparten av butikerna till Coopbutiker, men detta kan ske först efter att affären blivit godkänd, säger Tobias Rydergren, presschef på Coop.

Det är inte klart vad köpet kostar. Partnerna har enats om att inte offentliggöra köpeskillingen för affären, som planeras genomföras under sommaren.

Coop har de senaste åren gjort miljardsatsningar på sitt butiksnät. Fem butiksformat har blivit till två – Stora Coop och Coop. Satsningarna har gett resultat i att butiksförsäljningen för första gången på många år ökade under 2018. Förvärvet av Netto innebär att Coop butiker och stormarknader, som idag driver 240 av Coops 650 butiker, går från 240 till 400 butiker

Affären innebär att Netto på sikt kommer att integreras i Coop butiker och stormarknaders verksamhet. Planen är att butikerna kommer att göras om till Coop-butiker med ett bredare sortiment av matvaror, bland annat Coops breda sortiment av hållbarhetsmärkt mat.

– Vi välkomnar Netto till Coop-familjen. Med betydligt fler butiker och större volymer kommer Coop nu få mer muskler bakom vår vision att vara den goda kraften i mat-Sverige och därmed öka nyttan för våra ägare – våra 3,5 miljoner medlemmar, säger Magnus Johansson, vd Coop Sverige, i ett pressmeddelande.

Om Coop butiker och stormarknader:

Coop Butiker & Stormarknader AB driver drygt 240 Coopbutiker. Företaget har kontor i Stockholm, Malmö och Borlänge och omsätter 16 miljarder kronor med 7 500 anställda.

Ägare är Coop Sverige som i sin tur ägs av Kooperativa Förbundet och Konsumentföreningen i Stockholm.