Foto: Ian Schemper

Dags för Rekofestival

Nääs

Till helgen hålls den sjätte upplagan av Rekofestivalen på Nääs. Ett digert och mångsidigt program väntar besökarna, som älskar hantverk, återbruk och en hållbar livsstil.

nehållet är i princip detsamma som tidigare år – det handlar bland annat om olika workshops, kurser, utställare och hantverkare.

Ulrika Lindh är byggnadsantikvarie och samordnare på Slöjd och byggnadsvård. Det var hon som tog initiativ till festivalen för sex år sedan för att skapa en mötesplats för kreativitet.

Första året hölls evenemanget mitt i veckan och lockade ungefär 150 besökare om dagen. Sedan dess har festivalen förlagts på veckosluten och vuxit successivt och lockar fler och fler besökare varje år. Förra året uppskattar arrangörerna att 3 500 personer besökte de två dagarna.

Stort intresse

Intresset för byggnadsvård, slöjd och hållbarhet är större än någonsin, så festivalen ligger i tiden. Det erbjuds en mängd av provapå-aktiviteter, workshops och föredrag inom hantverksteknik, material och hållvarhet.

Ett 90-tal hantverkskurser erbjuds i allt från brödbak och fönsterrenovering till kajakbygge. En del kurser är gratis, medan andra kostar och kräver föranmälan. Cirka 40 av dem är workshops som kan bokas och betalas i förskott.

Bland annat finns Ulla Skoog och Stephan Fickler från P1:s Husesyn och Matts Johansson från Garveriet i Floda som två av helgens tio föreläsningspunkter. Skulptören Matilda Haggärde, som deltar med sin lerperformance på lördagen och tävlingen Lieslaget där man kan tävla i att slå med lie på söndagen.