Efterlängtat derby i fyran

Fotboll

Vem är storebror och vem är lillebror? Svaret på den frågan får vi först när säsongen avslutas i höst, men en indikation kommer när Lerums IS och Stenkullen Goik möts i säsongens första derby.

Det är vårens i särklass hetaste herrmatch som spelas i Stenkullen på lördag.

– Jag ser fram emot att det blir ett ordentligt derby. I innebandyn ser vi hur det är när Lerum och Floda möts och vi kan hoppas på samma hype, sa Johan Grafström, ordförande i LIS i en intervju i höstas.

Ingemar Holm, senioransvarig i Stenkullen, berättade i samma artikel att ha tror att mötena har betydligt bättre förutsättningar att få ordentlig derbykaraktär jämfört med tidigare lokala drabbningar med Floda Boif.

– Nu blir det ett riktigt, riktigt derby. Jag tror att det blir tuffa och jämna matcher. Lerum har alltid varit en storebror som vi nu kommit ikapp, sa han.

Lerum, som åkt ner två divisioner på lika många år, genomgår en stor generationsväxling och har gått in till den här säsongen utan allt för höga förväntningar på sig själva.

– Övre halvan får vi sikta på, sa tränaren Dragan Sinik i vintras.

Men han gjorde samtidigt klart att LIS inte siktar på att ta sig tillbaka till division 3 redan i år. Efter seger i de två senaste matcherna mot United Africa och Kozara ligger laget dock tvåa i en haltande tabell. Med 14 poäng är man fyra poäng före tabellsexan Stenkullen, med en match mindre spelad, som bara tagit en poäng på de tre senaste matcherna. Senast blev det 1–2 borta mot Semberija.

– Vi får ladda om batterierna inför derbyt och hoppas på fint väder och en stor publik, säger Stenkullens målskytt Tobias Hansson, delad etta i seriens skytteliga med sju mål.

Tillsammans med Tobias Petersson var han i höstas den senaste i en lång rad spelare som bytt från Lerum till Stenkullen.