Upprörda. Jibriil Bullares och Foued Rasak är besvikna på polisens agerande.

En skräckupplevelse med polisen

Stenkullen

Det var en vanlig morgon, en vanlig dag för Jibriil Bullale. Men så stoppades han av polisen och togs med till polisstationen i Alingsås för att sedan bli lämnad där utan vare sig pengar eller telefon.
– Jag hade inte gjort något fel, jag tror att de stannade mig på grund av min hudfärg, säger han.

Händelsen som kom att rucka Jibriil Bullales förtroende för den svenska polisen inträffade en morgon i förra veckan när han var på väg till jobbet på Mercedes Benz i Stenkullen.

– Det stod en polisbil vid rondellen innan man svänger in till jobbet, och polisbilen åkte efter mig och signalerade med blåljusen så jag stannade.

Ingen oro

Han tänkte att han inte hade gjort något fel så han hade inget att oro sig över. Han förmodade att han skulle få blåsa och att de skulle kontrollera bilen och körkortet. Så skedde också. Och varken blåsprovet eller de övriga kontrollerna visade någonting.

– Poliserna sa att jag inte bor här. Jag förklarade att jag bor på Hisingen men jobbar i Stenkullen, på Mercedes. Jag var precis vid uppfarten till företaget och hade mina arbetskläder med företagsmärket på mig. Men de trodde mig inte.

– De frågade varför jag har röda ögon, jag svarade att det är för att jag vaknade för en halvtimme sedan.

Inga droger

Det var tre personer, två uniformerade poliser och en som var klädd i vanliga kläder.

– Jag vet inte om personen som var klädd i vanliga kläder var polis eller inte, personen identifierade sig aldrig. Den personen gjorde heller inget utan stod bara bredvid, säger Jibriil.

Han konstaterar att arbetskamraterna och alla andra fick åka förbi och säger:

– Jag tror att det är för att jag är svart som de stannade mig och ingen annan.

– Jag har aldrig tagit droger i hela mitt liv.

Poliserna sökte igenom Jibriils bil. Sedan sa de att han skulle följa med till Alingsås för provtagning.

– De körde inte på motorvägen utan tog en väg i skogen som jag inte kände igen. Jag var livrädd, trodde att de skulle döda mig. De tog med mig från min bil utan att jag hade gjort något så jag visste inte vad de kunde ta sig till, jag var så rädd, säger han och tillägger:

– Det var lite skämmigt också. Mina arbetskamrater hade sett att poliserna stannade mig och nu tog de med mig, utan att jag hade gjort något.

– Jag trodde aldrig att polisen i Sverige skulle vara sådan.

Eftersom Jibriil förutsatte att han skulle få åka vidare efter rutinkontrollen lämnade han kvar plånboken och mobiltelefonen i bilen. När poliserna sa till honom att han skulle sätta sig i polisbilen var han chockad och rädd och tänkte inte på att sakerna låg i bilen.

Efter att provtagningen var klar togs han med till polishuset i Alingsås, och där släpptes han.

– När poliserna sa till mig att jag kunde gå hade jag varken pengar till tåget eller någon telefon att ringa och be om hjälp med. Jag frågade om någon kunde köra mig till mina saker i min bil, men de sa nej.

Han tog sig till Stenkullen och gick in och pratade med chefen och var så omtumlad av händelsen att han åkte hem därefter. Han var orolig när han skulle åka till arbetet nästa dag.

– Tänk om poliserna skulle stå där igen.

Kollegan och skyddsombudet Foued Rasak är upprörd.

– Hela händelsen är helt sjuk, utropar han och fortsätter: 

– Lever vi i sydstaterna på femtiotalet? 

– Jag förstår att han blev chockad, det hade jag också blivit om polisen sökte igenom min bil utan orsak.

Foued Rasak har hört med cheferna, för att han ville undersöka om Jibriil kunde slippa ta kompledigt eller semesterdag, och det gick bra. Han har även tagit upp händelsen med fackombudet.

– Jag ville veta om vi kunde göra något rättsligt. Det hände ju på vägen till arbetet. Han sa att det var en så ovanlig sak att han inte visste, men han skulle titta på det.

David Hallberg, utredningsbefäl på Lerumspolisen, kan inte uttala sig i det enskilda fallet. Han säger dock att det är olyckligt att Jibriil blev skrämd.

– Det är beklagligt att det någon stans i kommunikationen har gått jättegalet. Invånarna ska ha förtroende för polisen, och det ska gälla alla förutom dem som har begått grova brott, de ska vara rädda för polisen, säger han, och förklarar att det finns olika anledningar till att en bilist stannas men att hudfärg inte är en av dem. Orsaken kan till exempel vara att personen kör vingligt.

Resultatet från provtagningarna har inte kommit ännu. Om ärendet läggs ner får personen som varit misstänkt brev om detta.

– Om resultatet är negativt skulle det kanske vara bra att i det här fallet prata med honom personligen, säger David Hallberg.

Han förklarar också att det var olyckligt att Jibriils mobil och plånbok var kvar i bilen, men att polisen aldrig kör tillbaka personen till fordonen.

– Om det är en drograttfylla blir det som att vi underlättar till att fortsätta köra påverkad om vi kör tillbaka personerna till deras fordon.

Men han kunde väl ha fått ringa ett samtal med polisens telefon?

– Jo, det kan man tycka. Jag vet faktiskt inte varför han inte fick det.