EU-valet är ett värderingsval

Debatt

Det är lätt att tro att EU-valet enbart handlar om makt kring sakfrågor. Inom vilka frågor Sverige ska styra och när det är bättre att vi samarbetar i den europeiska unionen. Men valet är större än så.

Inte sedan 1930-talet har så många främlingsfientliga partier varit representerade i EU-ländernas parlament, och nu mobiliserar de inför valet till EU-parlamentet. Där de får makt begränsas människors frihet. Gränser stängs och samarbeten upphör. Men över hela Europa är vi också många som vill något annat.

Liberaler tar kampen för öppenhet, frihet och en europeisk framtid där vi löser utmaningarna tillsammans. Vi vill att EU ska arbeta aktivt tillsammans med medlemsländerna för att förebygga och bekämpa rasism, främlingsfientlighet, religiös intolerans och våldsbejakande extremism. Tyvärr har vi sett många bakslag för friheten i EU de senaste åren. Aborträtten begränsas, journalister mördas, medlemsländer vägrar ta emot kvotflyktingar och Polen och Ungern blockerar EU-beslut för att stärka HBTQ-personers rättigheter. Det måste få ett slut.

Yttrandefrihet, politisk frihet, äganderätt och en fungerande rättsstat är nödvändiga i ett fritt samhälle. Det är på dessa värden som det europeiska samarbetet vilar. Inom EU ska värdena ständigt värnas – såväl i den digitala som i den analoga världen. Det handlar i grunden om att försvara alla unionens medborgares rätt att leva i frihet. Inget land som är medlem i unionen ska tillåtas kränka dem utan konsekvenser.

På söndag väljer vi om vi ska fortsätta kämpa för en friare värld där fler själva får välja hur de ska leva sina liv eller om världen ska krympa och bli en plats där valmöjligheter är en lyxprodukt ämnad för några få. Vad väljer du?

Rebecca Gellerman
Liberalerna i Lerum