Europeiskt samarbete ger ett tryggare Lerum

Debatt

I LT från 2 maj läser vi om domen mot inblandade i en internationella liga som härjat i Lerum. I utredningen har svenska polisen haft hjälp av sina europeiska kollegor vilket visar hur viktigt det är för svenska myndigheter att samverka effektivt inom Europa.

En aspekt när det gäller att kunna lagföra brottslingar är att kunna bevisa identiteten hos förövaren. När Sverige var ordförandeland i EU 2009 signerades ett beslut om att kvalitetssäkra DNA och fingeravtryck. Beslutet har inneburit att det idag finns ett gemensamt arbetssätt inom Europa så att man kan vara säker på jämförbara resultat för att både identifiera brottslingar effektivare och ge rättssäkerhet.

En del hävdar att det europeiska samarbetet ska minska. Det tycker vi liberaler är oansvarigt eftersom det krävs krafttag mot internationell brottslighet. Det går inte att bekämpa terrorism, narkotikasmuggling eller människohandel genom att sitta i Bryssel och förhindra effektivt samarbete. Tvärtom skulle det vara bra för oss i Lerum om polisens samarbete inom Europa kunde förstärkas. Vi vill därför att Europol ska få ökad möjlighet att utreda brott där flera länder är drabbade.
Rösta på Liberalerna i EU-parlamentsvalet eftersom vi strävar mot ett ökat europeiskt samarbete för din trygghets skull.

Sophie Svensson (L)
Lill Jansson (L)