Fängelsestraff för flera brott

Kommunen

Två män döms till fängelse för att bland annat ha brutit sig in i en bostad i Lerums kommun, en av dem stal dessutom ett vapen i bostaden.

En man i 30-årsåldern döms för hemfridsbrott, ringa narkotikabrott och brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. Påföljden sätts till två månaders fängelse.

Hans kompis, en man i 25-årsåldern, döms för hemfridsbrott, övergrepp i rättssak, brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål, grovt vapenbrott och ringa vapenbrott samt flera narkotikabrott. Domstolen sätter påföljden till fängelse i två år och tio månader.

De båda gärningsmännen ska också betala skadestånd på drygt 6 500 kronor till kvinnan som bor i huset de bröt sig in i.

Var bekanta

Männen har förnekat hemfridsbrott. De säger att de visserligen har befunnit sig i bostaden, men att de inte bröt sig in genom att krossa en fönsterruta utan hade kvinnans tillstånd att vara där.

Den yngre av männen kände kvinnan sedan tidigare. Han hade dock ingen nyckel till hennes hus.

Det var en natt i december förra året som kvinnan gick och lade sig efter att ha kommit hem sent. Hon vaknade ett tag därefter av att de två männen stod i hennes sovrum. Hon bad dem lämna bostaden, men det gjorde de inte, så hon ringde polisen.

När polisen anlände var en stor fönsterruta i bostaden krossad. 30-åringen, som var narkotikapåverkad och bar kniv, var kvar, medan 25-åringen hade lämnat huset. Den yngre gärningsmannen hade dock lämnat kvar en väska, som inte fanns där när kvinnan kom hem på kvällen. I väskan påträffade polisen ett avsågat hagelgevär, ammunition, narkotika samt kläder och skor som tillhör mannen.

Polisens telefonanalys visar att 25-åringen stannade i närheten av kvinnans bostad under natten. I sms uttalade han hot om bland annat att hennes bostad skulle brinna upp.

Enlig tingsrätten har kvinnan varit återhållsam och berättat på ett nyanserat och trovärdigt sätt om händelsen i hennes bostad. Rätten finner ingen anledning att ifrågasätta hennes uppgifter.

Rätten lyfter också att om fönstret skulle ha varit krossat när kvinnan kom hem på kvällen så hade hon sannolikt märkt detta, om inte annat genom att temperaturen hade varit onormalt låg. Det är dessutom så att de båda männen har lämnat ologiska och icke trovärdiga berättelser om hur de kom in i huset.

25-åringen förekommer under sammanlagt tolv avsnitt i belastningsregistret. Han dömdes senast av Göteborgs tingsrätt, i september 2018, till skyddstillsyn för misshandel vid två tillfällen, olaga hot och två fall av ringa narkotikabrott.

30-åringen förekommer under sammanlagt fem avsnitt i belastningsregistret. Han dömdes senast av Göteborgs tingsrätt för grov stöld till fängelse i sex månader, domen har inte vunnit laga kraft och är överklagad.