Odd Fellows. Lerumsborna Bengt Arenhag, som är distriktsstorsirerna, och Bengt-Olof Fagerström, övermästrare för brödralogen i Lerum.

Firar med välgörenhet

Lerum

I år fyller Odd Fellow 200 år. Firandet sker bland annat genom extra insatser för välgörenhet.
Och de livskraftiga brödra- och systraordnarna i Lerum gör en stor insats för behövande.

Odd Fellow orden har sitt ursprung i hantverksgillen i England under 1700-talet, men den gren som den svenska storlogen av Odd Fellow orden tillhör räknar sina rötter från USA. Den här våren är det 200 år sedan grenen startade. Jubileet firas med festligheter men också med extra insatser för behövande. Inom Odd Fellow finns det även en gren för kvinnor, Rebeckaorden, denna är dock inte lika gammal, utan firade 50-årsjubileum i Sverige 2017.

Skänker pengar

Inför 200-årsjubileet har medlemmarna skänkt totalt över tio miljoner kronor till välgörenhet. Pengarna går bland annat till forskning för att hjälpa barn med diabetes och barn som har medfödd hjärt-kärlsjukdom. Det är inte bara under jubileet som Odd Fellows medlemmar skänker pengar till välbehövande. Det är en viktig del i verksamheten även andra år. Man hjälper till exempel till så att svenska specialister på kranofaciala missbildningar kan åka till fattiga länder och hjälpa barn där. Under tidigare år har dessutom Svenska Sjöräddningssällskapet fått bidrag till två räddningsbåtar, som har namnen sjöräddning Rebecka af Odd Fellow och Rescue Odd Fellow. Medlemmarna stöttar också, både ekonomiskt och ideellt, barnkolonien Buagården.

Stor order

Orden i Lerum är stor, näst störst i Göteborgsregionen med 170 medlemmar, det är tio färre än den som är störst i regionen. Totalt har Odd Fellow över 250 medlemmar i Lerum. Och i motsats till många föreningar växer de. Både brödra- och systraorden har det gångna året fått tio nya medlemmar var.

200-årsjubileet har firats med ett arrangemang i Lerum och även här skänker man pengar till välgörenhet.

– Tillsammans, systrar och bröder, ger vi cirka 50 000 kronor per år till olika välgörenhetsändamål. Dessutom har vi nu i samband med Odd Fellowordens 200-årsjubileum skänkt cirka 100 000 kronor till forskning för barn med diabetes typ 1 samt barn som har medfödd hjärt-kärlsjukdom, säger Bengt-Olof Fagerström, övermästrare för brödralogen i Lerum, och fortsätter:

– Vi skramlar inte bössa utan det är medlemmarna själva som skänker pengar.

Generösa

Lerumslogerna skänker dessutom pengar till bland annat segling på lika villkor, språkcaféet i Lerum, kvinnojouren Olivia och nallebjörnar till ambulansen.

En annan Lerumsbo som är högt uppsatt inom Odd Fellow är Lerumsbon Bengt Arenhag, som är distriktsstorsirerna.

Varför just Odd Fellow?

– Jag hade jobbat utomlands länge och skulle etablera mig i Sverige och då ville jag ha ett bra nätverk här. Jag tittade runt och läste in mig och fann att Rotary och Odd Fellow tilltalade mig, svarar han.

Det var bland annat mottot vänskap, kärlek och sanning han uppskattade.