Foto: Daniel Elfvelin

Floda/Nääs utvald i ny turistsatsning

Floda

Turisterna ska stanna längre och invånarna i Göteborgsområdet spendera mer av sin semester på hemmaplan. Det är målet med satsningen Strax utanför Göteborg, där Nääs och Floda lyfts fram som en av sex extra sevärda platser.

Det är Turistrådet Västsverige, Göteborg & Co och Västtrafik som nyligen lanserat projektet. Bakgrunden är att många turister packar sina väskor när de är klara med stadsvandringen i Göteborg. Nu vill man få dem att upptäcka en större del av regionen, men tanken är även att upplysa nyanlända om utbudet och få fler personer att ”hemestra”.

– Det är platser som går att ta sig till på en halvtimme till en timme med buss eller tåg från centrum, så det finns ett hållbarhetstänkt, säger Fredrik Lindén, vd Turistrådet Västsverige.

De sex utvalda platserna är Styrsö och Vrångö, Hönö, Gunnebo slott, Marstrand, Alingsås samt Nääs och Floda.

– Det är ett spännande område som utvecklas och som har ett bra utbud. Garveriet är den nyaste satsningen, Nääs Fabriker satsar kontinuerligt, Nääs slott är alltid offensiva och så har vi Öijared utöver dem. Det går att lägga en dag eller två där, säger Fredrik Lindén.

Destinationerna presenteras bland annat i en svensk- och engelskspråkig folder som finns på hotell, turistbyråer, färjeterminaler och på Landvetter flygplats. Rekommendationer ska även ske sinsemellan.

– Det är ett kul och spännande samarbete med ett jättestort intresse från alla medverkande verksamheter, säger Fredrik Lindén.

Nääs slott är sannolikt det mest välkända av tipsen i Floda/Nääs och under rubriken Missa inte finns de så kallade änglagungorna i slottsparkens ekar. Både Hugo Pileblad och hans mormor Inger Gardefors lyder rådet under ett av många besök i området. Inger Gardefors berättar att hon började med att ta med sina barn hit när hon flyttade till Floda för 40 år sedan och nu är det barnbarnens tur att följa med på utflykterna.

– Vi bor vid Skallsjö kyrka och åker eller promenerar ofta hit. Det är fantastiskt här, både läget och kulturen, vi har varit på slottsvisningar flera gånger och gått promenadslingan, säger hon.