Friare, grönare, tryggare Europa

Debatt

Den 26 maj går en halv miljon förstagångsväljare till vallokalerna för att välja vilka svenska politiker som ska representera vårt land i Europaparlamentet under de nästkommande fem åren. För första gången röstar de födda på den här sidan av millenniet i ett EU-val. För många handlar valet om vilket Europa man vill lämna efter sig till sina barn och barnbarn, men för oss under 30 handlar valet om vår egen framtid. Hur ska vårt Europa se ut 2040?

Tack vare EU-samarbetet kan vi resa, jobba, plugga och leva i hela Europa. Det går bra för hela EU när varor, tjänster, pengar och människor får röra sig över gränserna – och det tjänar vi i Sverige på. Många saker är väldigt bra med EU, men många saker kan också förbättras.

Klimatet är ett av våra största, mest akuta, gemensamma problem. Därför krävs det att vi samarbetar mer med andra länder för att lösa klimatkrisen tillsammans. Vi i Liberalerna vill ha en europeisk koldioxidskatt, för att minska utsläppen och bana väg för ny grön teknik. Bara med gemensamma beslut kan vi göra ordentlig skillnad: få ner plastanvändningen, bli av med kolkraften och göra jordbruket miljövänligare. Vi behöver göra det enklare att ta tåget över landsgränserna och samtidigt införa en gemensam flygskatt. Vi vill arbeta för en offensiv klimatpolitik, som gör det dyrt och svårt att förorena, men enkelt att göra miljösmarta val.

Friheten minskar för den som inte känner trygghet. Oavsett om otryggheten kommer från ökad organiserad brottslighet, terrordåd eller hotfulla stormakter. Den internationella brottsligheten måste mötas med mer EU-samarbete. Vi liberaler se fördjupat försvarssamarbete, en gemensam gränspolis och ett europeiskt FBI. Vi vill också öka tryggheten genom att stärka HBTQ-personers rättigheter, värna om aborträtten, öka kvinnors ekonomiska frihet och intensifiera arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck. Bara tillsammans kan vi skydda de friheter vi själva ofta tar för givet.

Jag vet hur jag vill att vårt Europa ska se ut i framtiden; friare, grönare och tryggare. Hur vill du att det ska se ut?

  • Rebecca Gellerman, Liberalerna i Lerum