Solodebuterande. Gråbobon Cecilia Dahlqvist släpper sin första egna låt. Foto: Carina Svensson

Gör solodebut med starkt budskap

Gråbo

Med styrka i röst och budskap berör Cecilia Dahlqvist. Under artistnamnet Ms Dumbuya har hon nyligen släppt sin solodebut som handlar om att förlora barn.

Musiken betyder oerhört mycket för Cecilia. Hon har varit med i flera bandkonstellationer, som Flodabandet Middlesex, och även sjungit bakgrundssång för bland annat Silversystrar och Mollgan.

– Det var först nu jag kände att jag vågade ta steget att sjunga solo. Och det här känns så oerhört mycket jag, det är ingen som har förändrat mig utan jag får vara den jag är, säger hon.

Änglar

Låten heter Lullaby for angels, som på svenska blir vaggsång för änglar.

– För att det här med spädbarnsdödlighet är något som det behöver pratas om. Det är ett starkt ämne som berör många som vi måste börja tala om, slår Cecilia fast och fortsätter:

– Känns det som att något är fel så tveka inte, sök vård. Genom att prata öppet och informera om spädbarnsdödlighet kan man förhoppningsvis förhindra att någon drabbas, sedan kan också de som tyvärr ändå förlorar ett barn känna att de inte är ensamma.

Hon har skrivit text och musik tillsammans med Kina Nyman, vars skivbolag Soulgirl records släppte låten.

Respons

Även om låten inte släpptes förrän för några dagar sedan har Cacilia redan fått stark respons.

– Det är många som har sagt att den har berört dem, och personer som jag inte känner har berättat att de har spelat upp låten vid sina barns grav. Det känns otroligt stort och fint, säger hon med tårar i ögonen.

Låten finns på youtube och spotify, på den förstnämnda finns en version med video och den sistnämnda två versioner, var-av en är akustisk.

Videon är inspelad i naturreservaten i Hedefors och Leråns dalgång samt vid Jonsereds skogar.

Sorg

Cecilia och maken Pierre har själva gått igenom sorgen av att förlora barn. De träffades när båda gick på gymnasiet i Lerum.

– Vi satt ofta och pratade och han var öppen och hade nära till sina känslor. Det fångade mitt hjärta, förklarar hon med ett leende.

Paret har hållit ihop sedan dess och ville så småningom också ha barn. Cecilia blev gravid och lyckan var total. Men i vecka 22 dog barnet i magen.

– Jag var helt förkrossad, säger hon med sorg i blicken.

Vårdpersonalen sa till henne att det inte händer två gånger. Hon blev gravid igen. Var lycklig igen. Men även denna gång dog barnet i magen, nu var hon i vecka 24.

Det var först då som sjukvården gjorde en ordentlig undersökning och upptäckte att Cecilia har en kronisk godartad blodcancer, som gör att barnet får proppar och infarkter. Det var en oerhörd lättnad att få veta vad det var som orsakade problemen. Hon fick medicin som gör att varken hon själv eller barnet får proppar eller infarkter. Efteråt kunde hon fullfölja en graviditet. Och för tre år sedan föddes dottern Vanessa.

– Ur det hemska kom något fint, en liten prinsessa. Älskar henne oändligt, säger Cecilia med ett stort leende.

De två barnen som dog i magen har fått namnen Gabriel och Bell, och de ligger begravda på Lerums kyrkogård.

– Sorgen efter Gabriel och Bell kommer alltid finnas där, det är en sorg man lär sig att leva med. Men den kommer aldrig försvinna och det är inte något jag tror, utan jag vet det.

Cecilia är gravid igen.

– Det är nervöst men känns lite lugnare än förra graviditeten, för det gick ju bra med Vanessa.

Hjälpte

Något som hjälpte oerhört i bearbetningen var spädbarnsfonden. Där träffade hon och Pierre andra föräldrar som hade gått igenom liknande situationer. Fonden ordnar olika aktiviteter, som en årlig mässa där de tänder ljus för barnen som har gått bort.

Efter singelsläppet har Cecilia kontaktat spädbarnsfonden för att se om det går att göra något samarbete, tanken är att delar av intäkter kan gå till fonden. Inget är klart ännu men hon har fått positiv respons.

Trivs

Cecilia är uppvuxen i Lerum och trivs ypperligt i kommunen. Hennes föräldrar adopterade henne från ett barnhem i Sierra Leone när hon var tre månader.

– Min biologiska mamma och tvillingsyster dog när jag föddes, säger hon.

Hon beskriver sin uppväxt som väldigt bra med en fin familj och goda vänner. Musiken har alltid haft en stor roll i Cecilias familj. Hon började spela fiol när hon var liten och har därefter lärt sig flöjt och piano. Även om hon sjöng i kör hade hon inte sjungit solo förrän på gymnasiet, där hon gick estetiskt program.