• INTRESSERADE. Några av kossorna hoppade fram till den stora publiken. Dock skuttades det inte lika mycket som tidigare år.
  • SKUTTADE LITE. Den vita kon var en av de mer aktiva i att hoppa runt i den gröna hagen.
  • VÄLBESÖKT. Precis som tidigare år var kosläppet i Kåhög välbesökt.
  • MJÖLKDRICKNING. Jila och Doris hade cyklat från Utby till Kåhög. Det var första gången de upplevde kosläppet.
  • MJÖLK OCH BULLAR. Långbordet med mjölk och bullar var under några intensiva timmar välbesökt.

Kosläpp i Kåhög – sommaren är nära

Jonsered

80 kor som skuttade ut ur en ladugård med tusentals åskådare som beskådade djurens lycka. En fascinerande händelse när det i lördags var kosläpp i Kåhög.

Flera tusen personer hade föranmält sig till traditionen att beskåda hur korna släpps ut på grönbete, men när kossorna gjorde entré i hagen fanns några tusen till på plats. En timme innan släppet strömmade folk till platsen och det blev snabbt fullt runt hagen.

Hälsades välkomna

Några minuter i elva hälsade gårdens ägarinna Birgitta Börjesson alla välkomna och konstaterade att publiken kanske inte kunde förvänta sig att djuren skulle vara lika ihärdiga som tidigare år. Någon förklaring till detta gav hon inte. Om det berodde på att korna varit ute tidigare eller om det var för kallt får vara osagt.

Prick klockan elva rusade så kossorna ut i grönskan. Den stora publiken som tålmodigt väntat applåderade, och efter en kvart var alla kossorna släppta ut i det fria.

På gården bjöds det som vanligt på egenproducerad mjölk, bullar och poängpromenad, samt en chans att på nära håll titta på kalvar och killingar.

Ett långbord var uppdukat fyllt med kanelbullar och givetvis mjölk. Kön ringlade lång till bullarna och det blev några intensiva timmar för utskänkarna.

Det är Lars-Inge och Birgitta Börjesson som driver Kåhögs gård. 2015 startade de, förutom att driva gården som mjölkbönder, att producerad mjölk som de säljer på flaska. 2016 utsågs de till Årets företagare i Partille kommun.

Lars-Inges föräldrar började driva Kåhögs gård redan 1953 och han tog själv över 1984. Idag har de fem anställda, och det finns 80 mjölkkor, 100 ungdjur och 25 tackar på gården.