• KUL UTBILDNING. Anna Nyberg sadlade om från att ha varit kock till trafiklärare. Snart är hennes första termin genomförd.
  • BLIVANDE TRAFIKLÄRARE. En lovande framtid väntar dessa elever när det genomfört sin utbildning.

Lovande framtid för trafiklärare – som blir fler

Lerum

Trafiklärarutbildningen i Lerum har fått klartecken att fortsätta sin verksamhet och att utöka antal elever i varje klass.

Trafiklärarutbildningen har funnits som yrkeshögskola i Lerum sedan 2010 och är den enda som finns i Västsverige. Den är populär och de 24 platserna har snabbt blivit fyllda. Från nästa termin höjs antal platser till 30 stycken.

Utbildningen är i första hand praktisk och eleverna får mycket tid i bilen tillsammans med sin lärare. Men de får också läsa ämnen som fordonssäkerhet och trafikpsykologi. Utbildningen är 60 veckor lång varav 15 är praktik, så kallat lärande i arbete.

Gratis körlektioner

För att träna inför den kommande rollen som trafiklärare får eleverna öva på att ge instruktioner till eleverna på Lerums gymnasium samt hålla lektioner i körkortsteori.

– Alla elever på Lerums gymnasium får nästa termin möjlighet att gratis få körlektioner med våra elever som handledare, även om vi utbildade lärare också finns med i bilen, förklarar trafiklärare Isabella Norrman.

– Det är en win-win-situation där våra elever får träna på sin blivande roll och ungdomarna får möjlighet att gratis lära sig köra bil.

Rakt ut i arbetslivet

Under åren som gått har alla som klarat utbildningen gått rakt ut i arbetslivet. Landets körskolor känner väl till att utbildningen finns i Lerum, så den som kan tänkas flytta på sig har ypperliga möjligheter till fast tjänst.

– Körskolor i hela Sverige ringer och erbjuder platser, förklarar Suzanne Lundholm, utvecklingsledare för Lerums vuxenutbildning.

– Vi följer upp eleverna efter ett halvår för att se vad som har hänt och 100 procent har arbete.

Elevkullen som nu studerar första terminen blir först med att avsluta sina studier med ett examensarbete. Suzanne berättar att det främsta syftet är att göra ett arbete som eleverna kan ha nytta av i sin framtida roll som trafiklärare.

En av de 24 eleverna är Lerumsbon Anna Nyberg. Hon är utbildad kock, men valde ett nytt vägval i livet.

– Det ångrar jag verkligen inte för den här utbildningen är väldigt intressant, säger hon.

– Jag trodde jag kunde köra bil, men har upptäckt att det är mycket jag inte kan och mycket som är nytt. Det är som att ta om sitt körkort.